instant fap

Testiranje na koronavirus uskoro obavezno pri ulasku u Njemačku

Testiranje na koronavirus uskoro obavezno pri ulasku u Njemačku

Prilikom povratka sa godišnjeg odmora u inostranstvu u Njemačku, mnogi strahuju da su sa sobom donijeli virus – posebno oni koji dolaze iz rizičnih regija poput zapadnog Balkana, austrijskog St. Wolfganga ili Španjolske. To je otvorilo pitanje u Njemačkoj: kako postupati s onima koji se vraćaju s odmora? Jer, još uvijek je živo sjećanje na turiste koji su se vratili iz austrijskog Ischgla i proširili virus po cijeloj Evropi.

Njemačke vlasti žele spriječiti da se to ponovi. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je uvođenje obveznog testa na Covid-19 za sve koji se u Njemačku vraćaju iz zemalja koje su proglašene rizičnima. Za one koji se vraćaju iz drugih država, test ne bi trebao biti obvezan. Testovi će biti besplatni, prenosi DW.

Još uvijek vjerujemo ljudima

Na pitanje jednog starijeg čovjeka treba li se testirati bez obzira što nije letio avionom, Nils Kirner, koji vodi centar za testiranje na aerodromu Köln/Bonn, odgovara: “Možete to učiniti, ali onda morate sami platiti test.”

Testiranje na koronavirus uskoro će postati obvezno za sve koji dolaze iz rizičnih zemalja

U ovom trenutku su na bonskom aerodromu još uvijek moguća dobrovoljna testiranja i besplatna su za one koji dolaze iz rizičnih regija. Test je prvobitno koštao 90 eura.

– Otkako su testovi dijelom besplatni, mnogo više ljudi dolazi na testiranje, kaže Kirner. A broj onih koji dolaze ovisi i od broja aviona koji slijeću. Turisti koji se vraćaju u zemlju, a žele se testirati, ne moraju pokazati avionsku kartu, barem ne u Bonnu.

– Ljudima još uvijek vjerujemo na riječ, kaže Kirner.

BiH i Srbija na listi rizičnih zemalja

Institut Robert Koch stavio je 140 zemalja na popis rizičnih područja. Kada je riječ o zapadnom Balkanu, na listi su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Obvezan dvosedmični karantin (samoizolacija) za turiste koji se vraćaju iz rizičnih zemalja je već na snazi, osim ako ne predoče negativan korona test. Kako bi izbjegli karantin, mnogi su jučer u zračnoj luci Köln/Bonn strpljivo čekali u redu za testiranje. Jer, neki poslodavci ne odobravaju karantin ili tjeraju ljude da uzmu neplaćeni godišnji odmor.

KOMENTARI