instant fap

Tihić: Bošnjaci su 1992. konačno shvatili da bez države BiH ne bi bilo ni bošnjačkoga naroda

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić učestvovao je na okruglom stolu održanom u Odžaku u okviru manifestacije obilježavanja 150 godina od progona Bošnjaka iz Srbije.

Kao potomak Bošnjaka prognanih iz Užica i član Organizacionog odbora te manifestacije, predsjednik SDA obratio se prisutnima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Tihić je, između ostaloga, kazao da je bilo mnogo sličnosti u progonu Bošnjaka iz njihovih domova 1862. godine s onim što se u Bosni i Hercegovini događalo 1992. godine.

“Međutim, za razliku od 1862”, istakao je Tihić, “Bošnjaci su se 1992. suprotstavili agresiji na Bosnu i Hercegovinu i osujetili planove sljedbenika ideje tzv. velike Srbije”.

“Bošnjaci su 1992. konačno shvatili da se mogu pouzdati samo u sopstvene snage, te da bez države BiH ne bi bilo ni bošnjačkoga naroda. Zato moramo graditi i čuvati Bosnu i Hercegovinu i njenu hiljadugodišnju tradiciju suživota i međusobnog uvažavanja različitih naroda, vjera i kultura”, kazao je Tihić.

U povodu obilježavanja Dana općine Vukosavlje Tihić je prisustvovao i svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

 

(Vijesti.ba/Fena)

KOMENTARI