instant fap
NaslovnicaBiH

Tihić: Nećemo glasati protiv države

Tihić: Nećemo glasati protiv države

Šestorica lidera bh. političkih stranaka nisu dogovorili budžet ni na današnjem sastanku čiji je domaćin bio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Tihić: Ovakav budžet ugrožava državu BiH

Budžet Bosne i Hercegovine za 2012. godinu biće usvojen u Predstavničkom domu sutra, međutim za njega neće glasati SDA, zaključeno je danas nakon sastanka lidera šest političkih stranaka koji imaju parlamentarnu većinu.

“SDA ne može podržati i glasati za budžet koji je nedostatan za financiranje osnovnih funkcija institucija BiH, ugrožava državu i njen put ka evroatlantskim integracijama i jer je nama uvijek na prvom mjestu država pa tek onda entiteti”, kazao je lider SDA Sulejman Tihić, istaknuvši da glas protiv budžeta ide i zbog preglasavanja ove stranke u Vijeću ministara BiH, Predsjedništvu BiH i zbog neučestvovanja SDA u kreiranju Fiskalnog okvira.

SDA je, podsjetio je, uvijek bila faktor rješavanja problema, a ne kreiranja istih.

“Ukoliko ostale stranke smatraju da takva stranka ne treba da bude dio parlamentarne većine oni mogu donijeti takvu odluku. Mi nećemo nikada raditi protiv interesa države”, istakao je Tihić.

SDA je u vezi s pitanjem Srebrenice stava da treba biti osiguran zakoniti izborni proces. To podrazumijeva, između ostalog, zakonita revizija biračkih spiskova za Srebrenicu i nesmetana registracija birača.

Ističe da su pokušali na više načina obezbijediti sredstva za normalno funkcioniranje države, ali da su im svi amandmani odbačeni čime je odbačena i dobrobiti države. Na stav da glasanje protiv budžeta znači izbacivanje SDA iz parlamentarne većine Tihić poručuje:

Dogovor oko vojne i državne imovine

Lideri su dogovorili pitanja vojne i državne imovine, pitanje demobiliziranih i penzioniranih pripadnika Oružanih snaga BiH, te se načelno složili da izbori u Srebrenici trebaju biti fer i pravedni.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je u izjavi za medije nakon sastanka pojasnio da je “na stolu” bilo nekoliko prijedloga, ali da nijedan nije zadovoljio predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Tihić je, kako je pojašnjeno, tražio povećanje budžetskog okvira za 47, odnosno, 38 miliona KM, ali o ovome nije postignut konsenzus.

Lagumdžija: Glasanje predodređuje sudbinu koalicije

“Postojao je i prijedlog da se napravi korekcija u dijelu sredstava koji se odnosi, prvenstveno, na policijske organe, koordinaciju policije i izbjeglice, ali ni ovo nije dobilo podršku. Također, predloženo je i da se rebalansom budžeta otvori mogućnost da se ovo pitanje riješi, ali ni tu nije postignuta saglasnost”, pojasnio je Lagumdžija.

Nakon ovoga, ostale su još dvije mogućnosti: odluka o prijevremenom finansiranju ili usvajanje ovakvog budžeta uz protivljenje članova SDA.

“Sutra će biti glasanje o budžetu i ono predodređuje sudbinu buduće koalicije na nivou Vijeća ministara BiH”, rekao je Lagumdžija.

Dodik: Budžet će biti usvojen

“Na sastanku koji je danas održan smo radil vrlo ekspeditivno i našli rješenja za nekoliko važnih pitanja te su me rezultati sastanka ugodno iznenadili, kazao je novinarima nakon sastanka šestorke predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Prije svega, ovo se, kazao je Dodik, odnosi na sporazum o vojnoj/državnoj imovini.

“S druge strane, zakon vezan za pripadnike OSBiH je nešto što je već ranije bilo dogovoreno, a danas i apsolutno potvrđeno. Ovaj zakon će već sutra biti stavljen na glasanje u PSBiH”, rekao je Dodik.

Uvjeren je da će sutra biti usvojen budžet institucija BiH.

“Zahtjev SDA je po meni više političko nego suštinsko pitanje. Jasno je rečeno da je budžet najvažnija tačka ove političke strukture i da onaj ko ne podrži budžet sam sebe diskvalifikuje iz sastava Savjeta ministara BiH”, pojasnio je Dodik.

Naglasio je da su “svi za to da se u Srebrenici održe fer i pošteni izbori”.

Kada je u pitanju presuda Sejdić-Finci Dodik je istakao da je u ovom segmentu ostvaren evidentan napredak te da je uvjeren da su blizu rješenja.