instant fap

TIKA realizuje projekt podizanja zasada aronije

TIKA realizuje projekt podizanja zasada aronije

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA), u saradnji sa Udruženjem “Terra Sana” iz Sanskog Mosta, realizuje projekt podizanja zasada aronije u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA). Udruženje za ekonomski razvoj i zapošljavanje “Terra Sana”, u proteklom periodu počelo je s proizvodnjom aronije na zemljištu površine od 1,2 hektra, a TIKA će osigurati 4.200 sadnica, sisteme za navodnjavanje i đubrivo za površinu od 2 hektara.

Primopredaja opreme i podjela sadnica za korisnike bit će upriličena sutra u 12:00 sati u prostorijama Udruženja “Terra Sana” u Sanskom Mostu.

Ovaj projekat TIKA-e ima za cilj povećanje broja zaposlenih, popraviti financijsko stanje 15 porodica i pomoći im u proširenju njihovih proizvodnih kapaciteta.

Prema procjenama, očekuje se prihod u iznosu od 1.500 eura po porodici.

Poznata i kao Sibirska borovnica, aronija je biljka koja je u posljednje vrijeme jako rasprostranjena u BiH, a i prihodi od ove biljke su veliki. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, aronija povećava otpornost tijela, te jača imunitet. Koristi se za izradu sokova, biljnih čajeva, kao aroma za jogurt te kao lijek za mnoge bolesti.

Ova biljka, koja je jako tražen proizvod, već ima osigurano tržište.

KOMENTARI