TikToku prijeti zabrana u SAD-u, u opasnosti i druge aplikacije kineskih kompanija

HomeTech & Gadgets

TikToku prijeti zabrana u SAD-u, u opasnosti i druge aplikacije kineskih kompanija

U SAD-u i Velikoj Britaniji više vremena se provodi na TikToku nego na YouTubeu

Odbor za vanjske poslove Predstavničkog doma u SAD-u glasao je za unapređenje zakona koji bi omogućio američkom predsjedniku Joeu Bidenu da zabrani aplikaciju TikTok, ali i druge aplikacije koje su u vlasništvu kineskih kompanija.

Komisija je odobrila Zakon o odvraćanju američkih tehnoloških protivnika (DATA) s 24 glasa “za” i 16 glasova “protiv”. Svi republikanci su glasali za zakon, dok su demokrati bili protiv.

Međutim, potrebno je napraviti još nekoliko koraka kako bi zakon došao na snagu. Dom i Senat ga moraju usvojiti, a potom bi ga Biden trebao potpisati. Ipak, već je napravljen značajan korak za najnoviji pokušaj potpune zabrane TikToka u SAD-u.

Predsjednik republikanskog komiteta Michael McCaul je predstavio Zakon o podacima (PDF) prošle sedmice, a on očekuje da će zakon biti na glasanju nešto kasnije ovog mjeseca.

Zakon bi predsjedniku dao ovlaštenje da uvede sankcije, uključujući zabrane, bilo kojoj kompaniji za koju ministar finansija smatra da “svjesno pruža ili može prenijeti osjetljive lične podatke osoba pod jurisdikcijom SAD-a bilo kojoj stranoj osobi koja je pod jurisdikcijom Kine”. Isto se odnosi i na strance ili kompanije koje su “u vlasništvu, direktno ili indirektno pod kontrolom, ili su na drugi način podložne utjecaju Kine”.

Demokrate smatraju da je zakon “preširok” te da bi “odveo više kompanija u kinesku sferu, čime bi se uništila radna mjesta u SAD-u i potkopale osnovne američke vrijednosti slobode govora i slobodnog poduzetništva”, riječi su zastupnika Gregoryja Meeksa. On je dodao da bi zakon mogao dovesti do sankcija kompanijama u Južnoj Koreji i Tajvanu koje snabdijevaju kineske kompanije poluprovodnicima i drugim dijelovima.

TikTok je pod sve većim pritiskom zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla imati pristup podacima korisnika ove aplikacije. Vlasnik ByteDance ima sjedište u Pekingu, no tvrdi da ne dijeli podatke s kineskom vladom. Do prošlog ljeta je TikTok usmjeravao sve podatke američkoj korisnika na Oracleove servere koji se nalaze u toj zemlji. Također, obećao je da će izbrisati privatne poruke američkih korisnika sa svojih servera.

Ipak, američka vlada je zabranila korištenje aplikacija na uređajima koji su u federalnom vlasništvu te je agencijama dala rok do 30 dana da “se uvjere da je nestala s mobitela i tablet kompjutera koje koriste”. Većina američkih država, Evropske unije, Kanada i Quebec također zabranjuju uposlenicima da koriste TikTok na uređajima koji su u državnom vlasništvu.

TikTok godinama pokušava uvjeriti američke zvaničnike da nije prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a sve u pokušaju da spriječi potpunu zabranu. Izvršni direktor kompanije Shou Zi Chew bi trebao svjedočiti pred Komitetom za energetiku i trgovinu 23. marta kako bi se razgovaralo o privatnosti, ali i utjecaju TikToka na djecu. Tema će biti i veze TikToka s Kinom.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0