instant fap

Tlo u BiH je i dalje nemirno: Građani uznemireni, pucali i zidovi

Serija zemljotresa koja je pogodila Zenicu, a i cijelu BiH, u protekla tri dana unijela je mnogo straha među ljudima. Zeničko tlo se i jučer treslo.

Naime, nakon snažnog potresa koji je ovaj grad zadesio u nedjelju navečer jačine 4,7 stepeni po Rihteru, i jučer je oko 11 sati ujutro drugi jaki zemljotres pogodio Zenicu, ovaj put 4,6 stepeni po Rihteru sa epicentrom dva kilometra sjeverno od Zenice na dubini od dva kilometra. Intenzitet u epicentru je bio 6 stepeni Mercalli-Cancani-Siebergove skale.

Slike padale sa zidova

Iako je jučerašnji bio skoro iste jačine kao prethodni, kraće je trajao. I ovoga puta, masa ljudi je izašla na ulice očekujući da bi mogli krenuti novi potresi. Ova dva spadaju među najjače zemljotrese u posljednjih 20 godina na području Bosne i Hercegovine. Na svu sreću, ni ovog puta nije bilo težih posljedica.

– Slike i vaze su spadale sa regala i mnogo sam se prepala. Odmah sam sa kćerkom krenula vani, kazala nam je mještanka Bilinog polja.

Iz Civilne zaštite ZDK-a kazali su nam kako je novi zemljotres dodatno uznemirio građane, te kako su ponovo na nekoliko mjesta stradali dimnjaci i krovovi zgrada, a ponegdje su napukli i zidovi, ali veće štete nisu zabilježene. U cilju informisanja građana Centar Civilne zaštite ZDK-a je pokrenuo akciju dijeljenja letaka, na kojima su data uputstva kako treba postupiti u slučaju potresa, te kako se ponašati.

Na web stranici Federalnog hidrometeorološkog saveza stoji kako je u prošlosti bilo tektonskih poremećaja u regiji Zenice, a da je najjači potres koji se u zadnjih 50 godina desio u ovoj regiji bio 1974. godine kada je magnituda bila 5,1 stepen Richtera. Prema karti očekivanih maksimalnih intenziteta potresa za područje Balkana, lokalitet Zenice je u zoni gdje se u budućnosti mogu očekivati potresi intenziteta do 8 stepeni Mercallija.

Ispucala zemljina kora

– S naučne strane, zna se zašto i kako se to dešava, zemljina kora je prilično tanka i ispucala, tektonske ploče plutaju na magmi i sudaraju se i to je uzrok zemljotresa, kao i nabiranje planina, stvaranja novih dolina i tako dalje. To je proces koji teče, oduvijek je bilo zemljotresa i biće ih i dalje, pojasnio nam je seizmolog FHMZBiH Ivan Brlek.

Zemljina kora je ispucala u cijeloj BiH pa ne čudi ni podatak da je BiH u vrhu po seizmičkim aktivnostima u Evropi, jer gotovo svaki dan na ovom području bude registrovan poneki zemljotres. Pojava jačih zemljotresa je rijetka i, uglavnom, u razmaku od po nekoliko godina. Mogućnost pojave velikog i razornog zemljotresa na području BiH u narednih nekoliko godina je veoma mala, uvjerava nas Brlek.

– Nakon smirivanja tla u Zenici može se desiti da se na nekom drugom području dese slične pojave, jer se zemljotresi javljaju na jednom području pa prestanu, i onda se vrlo lako mogu javiti na nekom drugom. To je ciklus koji se ne može predvidjeti. Prema prethodnim događanjima, znamo da se obično, kad se javi neki jači zemljotres, slijedi serija manjih, smanjuje i broj i učestalost tih zemljotresa, a za nekih sedam do deset dana moglo bi doći do potpunog smirivanja tla, objašnjava Brlek.

Svjedoci smo da su građani posljednjih dana bili u panici i strahu od mogućih većih zemljotresa u budućnosti, ali u Centru za seizmologiju su kazali da ne bi trebali imati razloga za paniku. Ovo je period koji će mnogi pamtiti i koji će se vjerovatno ponoviti za nekih pedesetak godina.

Najugroženiji gradovi od zemljotresa su Banja Luka, područje Krajine te Hercegovina, gdje su najviše šanse za pojavu jakih zemljotresa, s druge strane, tu se najčešće i registruju, mada se čak i ne osjete. Što se tiče Sarajeva, ono je srednje područje po pitanju ugroženosti. U njegovoj blizini postoji Treskavica, koja je zbog trusnog tla i dobila ime, a koja je 1962. godine prouzrokovala zemljotres velike jačine u Sarajevu. Teoretski je vrlo mala šansa da se u Sarajevu desi zaista veliki zemljotres, može doći do manjeg podrhtavanja tla, ali do onih razornih ne bi trebalo doći. Godišnje se u prosjeku u Centru za seizmologiju registruje oko hiljadu manjih zemljotresa na području cijele BiH.

KAKO POSTUPATI U SLUČAJU POTRESA

Ako ste u zatvorenom, zaštitite se spuštajući se na pod i podvucite se pod čvrsti sto, držite se čvrsto za njegove nogare, štiteći glavu i vrat. Nemojte ići van. Ako niste u blizini stola, spustite se na koljena na pod u blizini unutrašnjih nosećih zidova i štitite glavu i vrat svojim rukama. Držite se podalje od prozora i vanjskih zidova, od svega što bi moglo pasti na vas i povrijediti vas. Ako ste u krevetu, spustite se na pod, štiteći glavu jastukom.

Otvoreni prostori i čiste površine su najsigurnija mjesta, i ako se nalazite na njima, tu i ostanite. Držite se podalje od zgrada, zidova, drveća i električnih vodova i vozila u pokretu. Ako ste u vozilu, zaustavite vozilo na čistinu, izbjegavajte mostove, nadvožnjake, tunele i držite se podalje od stambenih objekata.

KOMENTARI