instant fap

Top 10: Kultne serije u proteklih 25 godina

Top 10: Kultne serije u proteklih 25 godina

Od Bafi ubice vampira preko FBI agenata Moldera i Skali, srednjoškolke Anđele Čejs do izgubljenih putnika nasukanih na misterioznom ostrvu, list “Entertejnment vikli” koji prati dešavanja u svijetu filma, TV, muzike i književnosti, napravio je listu 10 kultnih TV serija u posljednjih 25 godina.

a prvom mjestu našla se serija “Bafi, ubica vampira” sa Sarom Mišel Gelar u naslovnoj ulozi. Serija se emitovala od 1997. do 2003. i priča o tinejdžerki-lovcu na vampire svojim duhovitim rečenicama, simpatičnom glumačkom ekipom i zgodnim vampirima okupila je armiju sljedbenika širom svijeta, prenose agencije.

“Arrested development”, serija o privilegovanoj porodici iz Kalifornije koja se raspadne kada oca i direktora velike kompanije uhapse zbog pronevjere zbog čega njegov sin pokušava ponovo da okupi disfunkcionalnu porodicu.

Treće mjesto zauzima “Mystery science theater 3000”, komedija o domaru koji za kaznu mora da gleda užasne horore B produkcije.

“Dosije X” koji je proslavio Dejvida Duhovnija (agent Molder) i Džilijan Anderson (agent Skali) na četvrtom je mjestu liste “EW”-a.

Priča o paru FBI agenata koji istražuju paranormalne fenomene okupila je niz pristalica teorija zavjere, okultista, čudaka, ljubitelja naučne fantastike, a odnos Moldera i Skalijeve postao je model muško-ženskih partnerstava u serijama danas.

Na petom mjestu je, prema mišljenju mnogih, jedna od najboljih serija ikada – “Doušnici” (The Wire), priča o tajnom životu Baltimora – njegovoj luci, gradskoj većnici, školskom sistemu, novinarima…

Šesto mjesto rezervisano je opet za komediju, “Uvijek je sunčano u Filadelfiji”, priču o nekoliko vlasnika Padijevog paba koji, kada ne puše krek ili traže socijalno osiguranje, vode bar i komponuju operu o trolu pedofilu.

“Zvezdane staze: Nova generacija” su na sedmom mjestu liste kultnih serija. Ekipa predvođena Patrikom Stjuartom okupila je novu generaciju “trekija” koji su gotovo opsesivno pratili sedam sezona avantura posade “Enterprajza”.

Čudo od jedne sezone, serija Lise Kudrou “The Comeback” našla se na osmom mjestu liste zbog kombinacije neprijatnog i smiješnog i do sada neviđenog uvida u svijet šoubiznisa.

Deveto mjesto zauzima kultna serija MTV generacije 1990-ih, tinejdžerska drama “Moj takozvani život” sa Kler Dejns u ulozi smušene tinejdžerke Anđele Čejs sa kojom su se poistovećivale djevojčice u SAD nekada ali to čine i danas.

Posljednja na listi top deset je serija “Izgubljeni” o grupi preživelih putnika aviona koji pada na misteriozno ostrvo. Iako je prvobitno bila serija sa više zanimljivih likova, okrenuta problemima sa kojima se čovječanstvo suočava, mitologija serije, kao i finale o kome se i danas raspravlja privukli su masu obožavalaca.

KOMENTARI