instant fap

Top 10 zabluda o našoj planeti

Top 10 zabluda o našoj planeti

1327335674544bbdd3c1085862210006_orig

U nastavku vam donosimo 10 zabluda o Zemlji koje će vas iznenaditi, a možda čak i ispraviti u nekim, očito pogrešnim zaključcima.

1. Maunt Everest se kreće na stranu, a ne uvis

Maunt Everest je vrh najviše planine iznad nivoa mora, Himalaja, a koja je nastala prije više od 50 miliona godina kada je Indijski podkontinent krenuo na sjever. Maunt Everest se danas više ne izdiže u visinu, već u stranu, sjeveroistočno, i to 42 milimetra godišnje.

2. Mauna Loa je najviša planina na svijetu

Od svoje najniže do najviše tačke, ova planina smještena na Havajima je viša od 10.200 metara, a samo je polovina planine iznad površine vode, dok je ostatak u Tihom okeanu.

3. Tornado je zapravo nevidljiv

Iako ga uvijek vidimo, tornado je zapravo nevidljiv. Ono što mi vidimo je smeće, prašina i zemlja koja se nalazi u vrtlogu i tako samoj pojavi daje vidljiv oblik.

4. Oblaci su teški i po nekoliko tona

Mislite kako su oblaci lagani kao perce? Gijrešite. Oblaci mogu težiti i do 500 tona, a razlog zbog kog mogu tako bezbrižno letjeti na nebu je drugačiji pritisak u visinama.

5. Zemlja ima magnetna tornada

Naučnici su uspjeli da dokažu kako su magnetna polja Zemlje i Sunca međusobno povezana i otprilike svakih 8 minuta stvaraju magnetna tornada. Međutim, srećom, Zemljina je atmosfera tako čvrsta da za nas nema straha.

6. I kamenje živi

Da li ste ikada bili sami u šumi i imali osjećaj kao da niste sami? Ne brinite, iako nemaju oči i uši, i kamenje je dom bićima koja mogu živjeti duboko ispod površine zemlje. Ne treba im ni hrana ni voda, a često im je i samo kamenje izvor hrane.

7. Švajcarska se diže i spušta čak 25 centimetara svakog dana

Naravno da znate kako Sunce i Mjesec utječu na nivo vode, tj. kako dolazi do plime i osjeke. Ali slična se stvar događa i sa dijelovima kontinenata. Naučnici su uspjeli da izmjere kako se cijela Švajcarska dnevno može podići i spustiti za čak 25 centimetara.

8. Ciklon može plesati

Kada se dva ciklona susretnu, mogu zajednički formirati neke oblike. Ovo je moguće samo kada su cikloni iste snage.

9. Veliki zemljotresi su spori

Da li ste ikada doživjeli zemljotres? Ako jeste, onda znate kako se to dogodilo prilično brzo, koliko god se vama činilo vječno. Međutim, istina nije baš takva. Zemljotres velike jačine, je u osnovi ogroman proces. Pogotovo kad ste u blizini epicentra, a ne uz prenos na televizoru…

10. Iduća erupcija supervulkana – neće biti u Jeloustounu

Iako je jedan od najvećih i potencijalno najrazornijih, vulkan u Jeloustounu neće biti naredni koji će eruptirati, već će to biti vulkan Laguna del Maule u Čileu. Pa ako volite vatromet i nije vas pretjerano briga za život…

 

Foto: Image courtesy of George Stojkovic at FreeDigitalPhotos.net

KOMENTARI