instant fap

Top 9: Carstva besplatnog interneta

Top 9: Carstva besplatnog interneta

Britanski Dejli Telegraf sastavio je listu gradova koji se mogu pohvaliti najboljom pokrivenošću besplatnih Wi-Fi mreža. Ukoliko planirate putovanje, nije na odmet da pogledate kakva vas veza u pojedinim gradovima očekuje.

Tajpej, Tajvan

Foto: daymin / Flickr.com

Sredinom februara Tajvan je pristup internetu učinio još lakšim za sve turiste. Ukoliko se registruju prilikom dolaska u zemlju, turisti dobijaju besplatan pristup internetu u trajanju od 30 dana. Za potrebe te usluge tajvanska vlada je razvila posebnu mrežu sa više od pet hiljada mjesta (hotspots) za povezivanje na internet. U Tajpeju je raspoređeno na stotine ovakvih tačaka, a detaljne informacije možete pronaći OVDJE.

Firenca, Italija

Foto: ChrisYunker / Flickr.com

Turistička karta namijenjena obilasku muzeja u Firenci “Firenze Card” košta 72 evra i uključuje kartu za besplatan gradski prevoz, pristup većini gradskih muzeja, kao i 72 sata besplatnog korišćenja bežičnog interneta. Zone u kojima je dostupan raspoređene su uglavnom u centru grada, sa akcentom na brojne trgove.

Tel Aviv, Izrael

Foto: Christian Haugen / Flickr.com

Izraelska prijestonica pokrenula je prošle godine projekat lansiranja besplatne Wi-Fi mreže, namijenjene kako lokalnom stanovništu, tako i turistima. Za sada u širem centru grada postoji osamdesetak mjesta gdje je moguće pristupiti ovoj mreži, a za povezivanje je dovoljno samo izabrati mrežu “free_tlv”.

Helsinki, Finska

Foto: Ana Paula Hirama / Flickr.com

I finska prijestonica ima raširenu besplatnu mrežu bežičnog interneta na koju se možete konektovati bez potrebne šifre. Međutim, osim javnih gradskih površina u Helsinkiju ova mreža pokriva i neke linije javnog prevoza. Turisti se mogu konektovati već na aerodromu, a mapu sa lokacijama možete pronaći OVDJE.

Hongkong, Kina

Foto: HerryLawford / Flickr.com

Ovo nije nikakvo iznenađenje, jer je Hongkong sasvim sigurno predvodnik “gradova budućnosti”. U ovoj metropoli postoji više besplatnih gradskih Wi-Fi mreža. U ponudi je GovWiFi (parkovi, biblioteke, javne ustanove, stanice prevoza…), MTR WiFi dozvoljava petnaest minuta besplatne konekcije po uređaju, pet puta dnevno na MTR stanicama, dok je zvanična turistička kartica Tourist SIM namijenjena smartfonima košta oko 6.5 evra i otvara vam pristup nekom od 12.000 mjesta za besplatnu konekciju na bežičnu internet mrežu.

Makao, Kina

Beta/AP Photo/Vincent Yu

Pokušavajući da uđe u trku sa pomenutim Hongkongom, i Makao nudi WiFiGo servis sa besplatnim pristupom internetu, svakog dana od osam ujutro do jedan sat poslije ponoći. Mreža se sastoji od sto pedeset mjesta za konekciju, a jedna sesija korišćenja interneta može da traje najduže 45 minuta, nakon čega je potrebno ponovno konektovanje.

Pariz, Francuska

Foto: DaveOnFlickr / Flickr.com

Pariz je još jedan evropski grad sa besplatnom, javnom Wi-Fi mrežom. Posjetioci mogu da pristupe internetu na nekom od 200 mjesta, i to u trajanju od najviše dva sata, nakon čega je moguće ponovo konektovati se na mrežu neograničen broj puta. Potrebno je samo da potražite mrežu “Paris Wi-Fi”, a mapu mesta na kojima je ona dostupna možete pogledati OVDJE.

Njujork, SAD

Foto: snorpey / Flickr.com

Izbor besplatnih mreža u Njujorku je zaista šarenolik, u zavisnosti od mjesta na kom se nalazite. Većina restorana i kafića nudi svoje mreže ukoliko ste njihovi gosti. Osim toga, u brojnim većim parkova i na važnim turističkim mjestima poput Tajms skvera postoje besplatne mreže. Gradska turistička organizacija nudi nekoliko mapa sa besplatnim Wi-Fi mrežama, koje možete preuzeti OVDJE. Uz sve to, čak 36 stanica metroa pokriveno je besplatnim mrežama, a u planu je da se toj grupi priključi još četrdeset stanica.

Pert, Australija

Foto: Arno Kohlem / Wikimedia Commons

Najbolje “povezan” australijski grad ima razvijen cio sistem besplatnih mreža koje pokrivaju glavne poslovne i trgovinske zone, kao i ugostiteljske objekte. Mreža Perth Wi-Fi pokrenuta je u novembru prošle godine i korisnicima dozvoljava sat besplatne konekcije, ili 50 megebajta protoka, prije nego što moraju da se ponovo konektuju.

KOMENTARI