Topli dani i najmlađi: Uzima li dijete dovoljno vode?

HomeMagazin

Topli dani i najmlađi: Uzima li dijete dovoljno vode?

Opasne temperature: Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u automobilima

Bilo da smo na poslu ili kod kuće, desi se da zaboravimo da redovno uzimamo tečnost. Vrlo je lako unijeti se u posao, knjigu ili film i ni ne primjetiti da je prošlo već nekoliko sati od kada smo popili posljednju čašu vode. Iako je ovo veoma nezdrava navika kod odraslih, kod najmlađih neredovna hidracija može dovesti do zdravstvenih komplikacija, naročito tokom toplih proljećnih i ljetnjih dana, piše superzena.b92.net.

Da bi se organizam najmlađih pravilno razvijao, pored hrane, sna i fizičke aktivnosti, potrebno je da im svakodnevno obezbijedimo dovoljan unos vode. Pored redovnih obroka i sna, posebno bi trebalo voditi računa o rasporedu unošenja tečnosti, jer je organizam beba i djece u periodu intenzivnog rasta i razvoja veoma osjetljiv.

Najbezbjedniji način za svakodnevnu hidraciju beba i djece je provjerena i čista negazirana voda sa niskim sadržajem minerala. U prvim mjesecima bebinog života, ako dojenje nije moguće, preporuka je da se adaptirano mlijeko priprema sa nisko-mineralnom flaširanom vodom, dok je od šestog mjeseca potrebno dati bebi po nekoliko gutljaja vode dnevno između podoja ili obroka, tako da dnevni unos odojčadi bude od 800ml do 1.000 ml tečnosti. Od svoje prve do treće godine, djeca bi trebalo da unose od 1.100ml do 1.300ml tečnosti dnevno, a kako u ovom uzrastu najčešće ne umiju da pokažu da su žedna, bilo bi dobro da im je flašica ili čaša sa vodom uvijek negdje u blizini. Djeca od tri do šest godina su često zaokupirana igrom pa je poželjno da ih s vremena na vrijeme podsjetimo da piju vodu.

Veoma je važno na vrijeme prepoznati i spriječiti rane simptome dehidracije kod najmlađih. Problem dehidracije kod beba nije lako uočiti, jer su jedini vidljivi pokazatelji suhe pelene i/ili uvučena fontanela, stoga je važno voditi računa o redovnom davanju vode odojčadi. Kod djece su simptomi brojniji – od izostanaka mokrenja, suhih usta, ubrzanog ili dubokog disanja, umora ili pospanosti, sniženog pulsa, pa čak i do grčeva u rukama i nogama. Svi ovi simptomi mogu biti uzrokovani povraćanjem, dijarejom, povišenom tjelesnom temperaturom, nedovoljnim unosom tečnosti, a naročito prekomijernim znojenjem tokom vrelih dana. Pošto dehidracija nepovoljno utiče na rad svih organa, ona može dovesti do niza neželjenih reakcija, kao što su zbunjenost, umor, vrtoglavica, razdražljivost, pa čak i nesvjestice kod beba i djece.

S obzirom da proljećne i ljetnje temperature dostižu rekorde u visini već nekoliko godina u nazad, najbitnije je preduprijediti dječiju žeđ negaziranom flaširanom vodom sa niskim sadržajem minerala. Ovakva voda je najbezbjednija za upotrebu, jer neopterećuje organizam, lako se i brzo apsorbuje i pritom štiti vaše najmlađe od dehidracije u predstojećim toplim danima. Također, upotrebom flaširane vode ste sigurni u njenu zdravstvenu ispravnost i ima tačan uvid u količinu vode koje je dijete popilo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0