instant fap
NaslovnicaMagazin

Torta sa napolitankama i lješnacima

Torta sa napolitankama i lješnacima

Torta-s-napolitankama-i-ljesnjacima-629x371

KAD POŽELITE napraviti prekrasnu, finu, decentnu, posebnu tortu, ali i tortu s kojom će djeca biti oduševljena i koja će biti ” njihova ”, onda napravite ovu ljepoticu. Lagana je, jednostavna i brza. Ako ste sad pomislili da pretjerujem sa pridjevima, bacite oko na recept i odmah ćete shvatiti koliko jednostavnosti ima i koliko malo vremena oduzima izrada ovog užitka od lješnjaka.

Ako ste za ove blagdane prenatrpani obvezama ili ako ste domaćica božićnog ručka a uz sve delicije koje planirate napraviti ipak mislite kako nećete imati dosta vremena, pogotovo za napraviti tortu. Onda je ovo recept za vas.

Sastojci:

Biskvit

  • 3 jaja
  • 4 žlice šećera
  • jedna vrećica bourbon vanilin šećera
  • 4-5 žlica brašna (zavisi od veličine jaja)
  • ½ vrećice praška za pecivo

 

Krema

  • 1/2 l mlijeka
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 15-20 dag šećera
  • 2 vrećice želatine
  • 15 dag poprženih lješnjaka
  • 20 dag napolitanki od lješnjaka
  • pola šake grožđica (možete izostaviti)
  • Rum

 

Opcije

  • Tučeno slatko vrhnje
  • mljevene napolitanke

 

Priprema:

Upalite pećnicu i ugrijte ju na 180°C. Miksajte jaja sa šećerom dok ne nastane fina krema; dodajte brašno u kojem ste umiješali prašak za pecivo. Miješajte dok se sve ne poveže. Smjesu stavite u kalup za tortu koji ste prethodno namastili i u koji ste stavili papir za pečenje.
Smanjite temperaturu pećnice na 160°, te stavite peći biskvit.
Biskvit pecite 15-20 minuta.

Mlijeko ugrijte, te u njega uspite šećer; zatim miješajte dok se sav šećer ne rastopi. Sameljite lješnjake zajedno sa grožđicama. Zatim sameljite napolitanke. U toplo mlijeko stavite samljevene lješnjake i samljevene napolitanke. Miješajte dok se sve dobro ne poveže. Ohladite.

Slatko vrhnje izmiksajte u šlag. Šlag polagano umiješajte u ohlađenu smjesu lješnjaka, napolitanki i mlijeka. Dodajte ruma po želji.

Želatinu napravite po uputstvima na vrećici i umiksajte ju u kremu. Kremu izlijte na ohlađeni biskvit koji ste ostavili u kalupu za tortu. Tortu stavite u frižider da se krema stisne. Najbolje preko noći. Kad se krema stisnula, izvadite tortu iz kalupa, premažite ju tučenim slatkim vrhnjem i pospite mljevenim napolitankama.

Napomene:
Ovo su mjere za okrugli kalup od 28 cm.
Lješnjake prije mljevenja popržite, tako ćete dobiti jaču aromu.Grožđice možete izostaviti.
Mlijeko za kremu nije potrebno zakuhavati, bitno ga je samo toliko ugrijati da bi se sav šećer rastopio, te da se lakše umiješaju mljeveni  i napolitanke.

Nakon pečenja biskvit ohladite, maknite papir za pečenje, zatim ga vratite natrag u kalup kako bi dovršili tortu.

Tortu ukrasite po želji. Možete ju preliti čokoladnom glazurom, posuti mljevenim lješnjacima.

KOMENTARI