instant fap

Toyota BiH: Automobili su sigurni, nije riječ o opozivu nego o preventivnoj kontroli

Nakon što su se jučer i danas u pojedinim medijima pojavile netačne ili djelimično tačne informacije kako je automobilska kompanija Toyota povukla 800,000 vozila zbog navodnog „problema sistema kočenja“, iz predstavništa ove japanske kompanije su se zvanično oglasili sa potpunim informacijama za javnost.

„U cilju tačnog informiranja javnosti, te prije svega vlasnika Toyota vozila, osjećamo da je jako bitno da se oglasimo sa ispravnim i provjerenim informacijama. Ono što se u medijima naziva „opoziv“ u biti je dobrovoljna, preventivna, servisna akcija. U konkretnom slučaju, ne postoji problem u dizajnu niti greška u proizvodnji. Ipak, pri kontroli kvalitete rada u određenim servisima u Sjevernoj Americi, primijećeno je da ukoliko vozila nisu održavana na odgovarajući način, odnosno u ovlaštenim servisima, može doći do oštećenja zadnje osovine. Iako se ne radi o grešci proizvođača, Toyota je u cilju postizanja potpunog zadovoljstva i sigurnosti svojih kupaca odlučila izvršiti besplatnu kontrolu svih vozila na kojima bi do potencijalnog problema moglo doći« izjavila je Maja Đozo Viteškić iz Toyote BiH.

U Bosni i Hercegovini, preventivna kontrola će biti obavljena na vozilama Rav4, Auris i Avensis. Vlasnici vozila na koje se odnosi akcija primit će pismenu obavijest i poziv na servis. Toyota će vršiti kontrolu zategnutosti vijaka i zamjeniti dijelove zadnjeg ovjesa ukoliko bi to bilo neophodno. Inspekcija će trajati otprilike 30 minuta.

“Još jednom napominjemo da vozila nisu proizvedena sa problemom, ali u Toyoti čvrsto vjerujemo da naši kupci zaslužuju maksimalan nivo brige i sigurnosti. Zbog toga stalno pratimo ponašanje naših vozila tokom eksploatacije i ako na bilo kojem dijelu uočimo i najmanju mogućnost da on neće ispuniti stroge zahtjeve Toyota kvalitete, čak i daleko van garantnog roka, pozivamo određenu grupu vozila na preventivnu besplatnu akciju poboljšanja navedenog dijela. Iza Toyote stoji ogromno inžinjersko iskustvo, mi smo najveći ulagač u istraživanje i razvoj u svijetu auto-industrije i ubijeđeni smo da se povjerenje može graditi samo potpuno otvorenim i iskrenim odnosom prema našim kupcima. Upravo iz toga razloga, radimo ovakve akcije. Izuzetno nam je žao što su u pojedinim medijima one ponekad pogrešno ili negativno predstavljene.”, navode još iz Toyote.

 

KOMENTARI