instant fap

Toyota povlači 2,8 miliona vozila širom svijeta

Najveći japanski proizvođač automobila navodi da nisu prijavljene povrede, niti nesreće, ali da je primljeno oko 400 žalbi u Japanu zbog problema sa vodenom pumpom, kao i određeni broj žalbi u vezi sa problematičnim upravljanjem vozilima.

Kompanija je prošlog mjeseca na globalnom nivou povukla 7,43 miliona vozila, uključujući popularne modele Camry i Corollu, zbog rizika od požara usljed kvara na električnim podizačima stakala, prenijela je agencija France Press.

Ovaj najnoviji opoziv obuhvata određeni broj vozila proizvedenih između avgusta 2000. i decembra 2011. u Japanu, kao i između 2000. i 2009. u inostranstvu, uključujući popularni hibrid Prius, na kom su primijećena oba kvara.

U najgorem slučaju, problem sa upravljanjem može da dovede do toga da vozač izgubi kontrolu nad vozilom, dok bi kvar na vodenoj pumpi mogao da zaustavi vozilo, navodi kompanija Toyota.

Portparol kompanije je potvrdio da dosada nije bilo nesreća ili povreda zbog ovih problema.

Oko 1,5 miliona vozila obuhvaćenih opozivom prodato je u Japanu, a ostatak širom svijeta, uključujući SAD i Evropu.

Ovo je najnoviji je udarac Toyoti nakon što je u posljednjih nekoliko godina povukla milione vozila zbog kvarova, što je nanijelo veliku štetu nekada sjajnoj reputaciji firme, poznatoj po bezbjednosti.

Japanska firma uspjela je da vrati poziciju najvećeg svjetskog proizvođača automobila u prvoj polovini 2012, preuzevši je od američkog giganta General Motorsa.

 

KOMENTARI