instant fap
NaslovnicaSport

Tradicija kaže: Crvena furija nema šta tražiti protiv Galskih pijetlova

Tradicija kaže: Crvena furija nema šta tražiti protiv Galskih pijetlova

Fudbalske reprezentacije Španije i Francuske odmjerit će snage u okviru četvrtfinala Eura u Poljskoj i Ukrajini.

Fudbalske reprezentacije Španije i Francuske odmjerit će snage u okviru četvrtfinala Eura u Poljskoj i Ukrajini.

Aktuelni evropski i svjetski prvaci pokušat će srušiti nekoliko tradicija i sigurno će pred njima biti težak zadatak protiv preporođene Francuske. Evropski prvak nikada nije uspio odbraniti titulu, a mnogi su mišljenja da bi Španci bili blizu ostvarenja tog cilja, ukoliko bi večeras savladali Francusku.

Međutim, Furiji ne ide u prilog niti činjenica da nikada na velikim takmičenjima nisu pobijedili Trikolore. Do sada su se ove dvije reprezentacije sastale pet puta, uz četiri pobjede Francuske i jedan remi. Galski pijetlovi su dominaciju započeli na Evropskom prvenstvu 1984. godine, kada su slavili sa 2:0 i od tada velika serija nije prekinuta.

Vicente Del Bosque, selektor Španije, očekuje da Francuzi napadnu od prve minute i kaže kako je svjestan njihove snage.

“Vjerujem da će Francuzi napasti od prve minute. Imaju dobar tim i zbog toga sam siguran da se neće braniti. Nadam se da ćemo dobro otvoriti utakmicu, te da nećemo mnogo strahovati za polufinale”, rekao je Del Bosque.

Sa druge strane, francuski selektor Laurent Blanc u dilemi je kako da postavi igru protiv favorizovanih protivnika.

“Gledao sam Španiju protiv Italije i Hrvatske. Vidio sam dva različita sistema igre, gdje su u jednoj utakmici napadali, a u drugoj se branili. Mi ćemo igrati svoju igru, pa šta bude. Još ću razmisliti o taktici, ali ne vjerujem da će biti većih promjena”, istakao je Blanc.

Francuze može brinuti jedino forma Karima Benzeme, koji do sada nije postigao gol, a čak se nije našao ni u ozbiljnijoj prilici. Protivnički navijači strahuju od Del Bosqueve taktike, bez prave “devetke”, kao u prvoj utakmici protiv Italije. Međutim, večeras se očekuje da Fernando Torres započne od prve minute susret.

Dodajmo još da će dva igrača Trikolora, Mathieu Debuchy i Jeremy Menez, morati igrati pod “ručnom”, jer su u opasnosti od drugog žutog kartona, a u selekciji Španije isti problem imaju Alvaro Arbeloa, Jordi Alba, Fernando Torres, te Javi Martinez. Philippe Mexes neće moći pomoći izabranicima Laurenta Blanca, zbog parnih kartona.

Susret će se odigrati večeras na veličanstvenoj Donbass Areni u Donjecku, od 20 sati i 45 minuta, i sve je spremno za novi spektakl.