instant fap

Tradicionalni bajramski koncert

U povodu Ramazanskog bajrama, najvećeg muslimanskog praznika, sinoć je u organizaciji općine Sanski Most i Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, na Trgu oslobodioca upriličen tradicionalni bajramski koncert.

Na ovoj manifestaciji, koja se svake godine održava uoči najznačajnijeg muslimanskog praznika, mnogobrojni posjetioci mogli su uživati u bogatom i raznovrsnom programu, u čijoj su izvedbi učestvovali multireligijski vokalno-instrumentalni sastav „Harmonija“ iz Sanskog Mosta, Tufica Veletanlić i Kulturno-umjetničko društvo „Sanski biseri“.

Kako bi se dao doprinos u očuvanju i širenju tradicionalnih vrijednosti, ovo veče je obilježilo izvođenje najljepših bosanskih sevdalinki, kao i ilahija i kasida, a cijeli ugođaj upotpunili su članovi pomenutog kulturno-umjetničkog društva, koji su sa prepoznatljivim narodnim nošnjama i igrama, predstavili bogatu kulturnu baštinu ovih krajeva. Na početku programa, svim prisutnima se obratio načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić, koji je uputio bajramsku čestitku.

„Slijedite i gradite svoj zajednički bosanskohercegovački identitet, razvijajte nacionalnu svijest, i o tome podučavajte svoje potomke, jer je to, pored porodice, nešto najvrijednije što imamo u životu“, istakao je načelnik Avdagić. Glavni sanski imam Husein efendija Kovačević je u svom govoru podsjetio prisutne na radost i vrijednost nastupajućih dana Ramazanskog bajrama. „Iza nas je vrijeme žrtve, vrijeme neizmjernog odricanja i predanosti koje smo proveli u mubarek mjesecu.

Očekujući najveći islamski blagdan , praznik svih muslimana svijeta, budimo dio jednog velikog i snažnog okeana, a ne kapljica koja će se izdvojiti iz njega. Podjelimo sreću i radost sa svojim najmilijima, također ne zaboravim napuštene i ostavljene, sjetimo se i njih u ovim danima. Budimo ponosni i svjesni svoga identiteta i postojanja, budimo ponosni što živimo u gradu, u kojem zajedno sa svojim kamošijama dijelimo sve njegove blagodati, kao što su mir, tolerancija i suživot.

Zbog toga poželimo da radost bajrama svi osjete“, kazao je efendija Kovačević. Ovakvim manifestacijama nastoji se promovisati sva ljepota i vrijednosta Ramazanskog bajrama, tradicionalni i istinski način njegovog obilježavanja, kako bi svi skupa najveći muslimanski praznik proveli u lijepom okruženju i atmosferi, sa svojim porodicama, i drugim nama dragim ljudima.

KOMENTARI