Tradicionalno druženje pripadnika „17. Viteške Krajiške brigade“

HomeLokalne temeUSK

Tradicionalno druženje pripadnika „17. Viteške Krajiške brigade“

Godišnjica osnivanja

Na gradskoj plaži „Alina luka“ u Ključu u proteklu subotu je održano tradicionalno druženje pripadnika „17. Viteške Krajiške brigade“. Cilj ove manifestacije je da se druženjem pripadnika ove proslavljene jedinice, uz evociranje uspomena iz ratnog perioda, dostojanstveno obilježi jedan od historijskih datuma s početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Povod za okupljanje i druženje vitezova Sedamnaeste bilo je obilježavanje 27. godišnjice formiranja i dolaska dobrovoljačkih jedinica iz Republike Hrvatske na slobodne prostore Bosne i Hercegovine. Radi se o jedinicama „Prvi krajiški bataljon“ i „Sedma krajiška brigada“ koje su formirane u Rijeci i Zagrebu, a čijim spajanjem je 25. novembra 1992. godine nastala „17. Krajiška brigada“, jedna od najboljih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kao tokom ratnih godina u kasarni u Tavniku i na planini Vlašić, je izvršeno postrojavanje preživjelih pripadnika „Sedamnaeste“ na gradskoj plaži Alina luka“.

Prisutnima se prvi obratio Salko Karajalić, predsjednik Udruženja „17 Viteška krajiška brigada“ koje je organiziralo ovaj tradicionalni skup. Dobrodošlicu vitezovima „Sedamnaeste“ zaželio je i Nedžad Zukanović načelnik općine Ključ koji je naglasio da je ova krajiška općina ponosna što može ugostiti bosanske heroje. Pomoć u organizaciji skupa u Ključu nesebično je pružila i Općina Sanski Most. Obraćajući se prisutnima načelnik Faris Hasanbegović je istakao da mu je izuzetna čast što se može obratiti onim ljudima koji su zaslužni za slobodu sanske općine. Druženju pripadnika Sedameste krajiške brigade je prisustvovao Ermin Zulić , ministar za pitanje boiraca u Vladi USK, koji je u svom obraćanju naglasio da borci ove brigade treba da budu sretni što su bili pripadnici jedne od najboljih jedinica koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine. O ratnom putu „17 Viteške Krajiške brigade“ i o značaju organiziranja ovakvih skupova je govorilo general Fikret Ćuskić, legendarni i prvi komandant ove proslavljene armijske jedinice.

Sedamnaesta Viteška Krajiška brigada je tokom ratnog perioda bila stacionirana u Travniku. Kroz brigadu je prošlo više od 6.000 boraca iz 66 općina Bosne i Hercegovine. Treba istaći, da je za izuzetan doprinos u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine Sedamnaesta krajiška brigada jmeđu prvima proglašena Slavnom, zatim Viteškom, a kao jedinica u Armiji Republike Bosne i Hercegovine jedina odlikovana najvišim armijskim ordenom Zlatni Ljiljan. Uz to, 17 pripadnika ove brigade odlikovano je ovim velikim priznanjem, dok je 350 pripadnika 17. krajiške poginulo na braniku Bosne. Tradicionalnom druženju pripadnika „Sedamnaeste“ u Ključu su prisustovali i članovi njihovih porodica, te brojni prijatelji ove brigade. Evociranje uspomena iz ratnog perioda i ovaj put je prošlo uz vojnički ručak, a priređen je i kulturno zabavni program

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0