instant fap

Traganje za iskonom – Edim Kunić

Traganje za iskonom – Edim Kunić

Slikar Edim Kunić je osebujna i neobična pojava u domaćem slikarstvu, a njegovi umjetnički radovi plijene pažnju svojom fenomenologijom i snagom izražaja.

U proteklih godinu dana, Kunić je imao niz zapaženih izložbi u Bosni i Hercegovini i van njenih granica, imao je nekoliko samostalnih i kolektivnih izložbi, a eminentni likvni kritičari pohvalno su se izrazili o njegovom slikarstvu. Negdje od 2000. Godine apstraktno slikarstvo postaje definitivno opredjeljenje u stvaralačkom radu Edima Kunića i izražajno polje koje pruža mogućnosti za najneposrednije ispoljavanje njegovih duhovnih i estetskih preokupacija. Od tog vremena u njegovom likovnom djelu pojavni svijet vidljivih oblika gubi svoje prepoznatljive naznake, a započinju novi procesi u kojima dominira nesvjesno i iracionalno.

1897769_475574645903016_1558580123_n

 

Iz ciklusa u ciklus smjenjuju se u gotovo ujednačenom pulsirajućem ritmu procesi sažimanja i razgradnje kompozicije kao rezultat bogate stvaralačke imaginacije i istraživanja različitih mogućnosti koje nudi svijet apstrakcije i nadrealnog slikarstva. U svojim tematskim ciklusima Kunić traga za praiskonom percipirajući nadnaravnu dramu koja se vodi između ljudskog roda. Na svojim radovima dovodi u vezu monumentalne sile prirode kako bi zavadio kolorističke principe komplementarnih parova i dokučio pitanja na koja čovjek pokušava odgovoriti od trenutka svog postanka. Edim Kunić je rođen 1969. godine u Travniku. Član je Udruženja likovnih stvaralaca Travnika, a u poslednjoj deceniji živi i radi u Sanskom Mostu.

KOMENTARI