instant fap

Traži se povlačenje Coca-Cole

Hemikalije pronađene u coca-coli, koje ovom piću daju izrazitu karamel boju, povezane su sa nastankom raka kod ljudi. Coca-Cola je u SAD-u, navodno zbog sporne boje, nedavno promijenila proizvodni proces koji bi trebao smanjiti količinu sumnjive hemikalije. Međutim, ta mjera opreza još nije primijenjena u drugim zemljama.

Količina hemijskog sastojka 4-MI, pronađenog u limenkama coca-cole u Velikoj Britaniji, bila je 34 puta veća u odnosu na piće koje se prodaje u SAD-u. Zdravstveni zvaničnici u Kaliforniji bili su toliko zabrinuti da su donijeli pravilo prema kojem na takvim limenkama mora stajati upozorenje o štetnosti po zdravlje.

– Coca-Cola bi trebala poštovati zdravlje svih svojih klijenata, bez obzira na to u kojem dijelu svijeta se nalazili, tako što će koristiti boju koja ne sadrži hemikalije koje izazivaju rak, saopćili su britanski aktivisti koji se bore za povlačenje coca-cole sa spornim sastojkom sa tržišta.

Proizvođač tvrdi da je moguće proizvesti karamel boju i bez sastojka 4-MI, međutim taj proces je četiri puta skuplji. U SAD-u u 355 mililitara popularnog pića ima 4 mikrograma sastojka 4-MI, a u drugim dijelovima svijeta od 56 do 267 mikrograma.

Coca-Cola demantuje postojanje rizika po zdravlje ljudi i tvrdi da su proizvodni proces promijenili kako bi izbjegli neutemeljena upozorenja po zdravlje na limenkama i bocama.

KOMENTARI