instant fap

Treba li bježati od gripoznih?

Treba li bježati od gripoznih?

Čak i kada oboljeli od gripe ne kišu i ne kašlju, oni i dalje šire virus i to u krugu od dva metra, pokazala je nova studija medicinskog fakulteta Vejk Forest u Americi.

Istraživanje je, također, pokazalo da neki ljudi, koje istraživači nazivaju super emiterima šalju više virusa u vazduh oko sebe, nego drugi. Otkrića su veoma važna za osobe koje rade u zdravstvu i imaju redovan kontakt sa bolesnim osobama.
“Naša studija pokazuje koliko je gripa zarazna i kako se širi”, kaže dr. Verner Bishof, asistent profesora infektivnih bolesti na Vejk Forestu.

“Na osnovu dosadašnjih otkrića, ljekari i sestre treba da nose respiratore u svakodnevnom odnosu sa pacijentima sa gripom, pošto hirurške maske nisu dovoljna zaštita”.

Studija objavljena u Žurnalu infektivnih bolesti sprovedena je na 94 osobe od kojih je 61 bila zaražena gripom. Od inficiranih, čak 42 posto emitovalo je virus u vazduh, a 19 posto su bili superemiteri, koji su virus emitovali 32 puta više od ostalih. Ovi posljednji imali su i teže simptome gripe.

Važno je naglasiti da studija nije ispitivala da li je virus gripe koji su pacijenti emitovali zarazio druge ljude, ali je jasno da treba biti oprezan u kontaktu sa osobama koje su bolesne. Virus gripe napada stanice dišnih puteva, prvo gornje dišne puteve. Kad se spusti u najdonje, najuže dišne puteve, ili u samo plućno tkivo, nastupa opasnost da u tim područjima izazove upalne promjene zvane upala pluća (pneumonija). Ili ih izaziva sam virus gripe, ili neke bakterije, ili miješano: i virusi, i bakterije. Pridružene bakterijske upale pluća posljedica su smanjene otpornosti organizma, pojava karakteristična za djelovanje virusa gripe. Upravo zbog toga ona može biti tako teška bolest.

KOMENTARI