instant fap
NaslovnicaVijestiMagazin

Tri važne činjenice o neugodnoj bolesti o kojoj svi šute

Tri važne činjenice o neugodnoj bolesti o kojoj svi šute

Hemoroidi su bolest otečenih krvnih žila u i oko anusa te donjeg dijela rektuma koje su proširene pod pritiskom. Najčešći uzrok za dobivanje ove neugodne bolesti je naprezanje kod pokretanja crijeva, a pojavljuje se i usljed trudnoće, starenja, zbog genetike, hroničnog zatvora, proljeva, dugotrajnog sjedenja te analnih infekcija.

1. Simptomi su vrlo jasni

“Najčešće se hemoroidalna bolest prezentira ili krvarenjem ili bolovima. To su obično iznenadno nastali bolovi. Prezentira se i nekakvom nelagodom, osjećajem punoće ili svrbežom u perianalnoj regiji,“ započinje priču gastroenterolog prim. dr. sc. Tanja Pavić.

Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru.

2. Hemoroidi bi se trebali liječiti

Hemoroidi se uglavnom trebaju liječiti, no rijetko ko želi priznati ovu bolest te se javiti ljekaru. Zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od ove bolesti, a pretpostavlja se svaka druga osoba starija od 50 godina.

Ovu neugodnu pojavu rješava terapija toplom kupkom, specijaliziranim kremama, ali i konzumacijom hrane bogate prehrambenim vlaknima kako bi stolica bila optimalne tvrdoće i redovna. Ako to ne pomogne potreban je operacijski zahvat.

“Hemorodi se mogu riješiti različitim metodama, od stavljanja gumica, termoterapijom, terapijom laserom i klasičnim hirurškim zahvatom,” otkriva dr. Pavić.

3. Hemoroidi se mogu spriječiti prehranom

Simptomi bolesti uz liječenje nestaju kroz nekoliko dana, a osobe sklone ovoj pojavi svakako bi trebali kvalitetnije se hraniti. Najčešće se preporučuje prehrana bogata prehrambenim vlaknima kao što je više voća i povrća, te cijelih žitarica. Uz to treba piti više tekućine, te se baviti redovnom vježbom.

KOMENTARI