instant fap
NaslovnicaMagazin

Tri vrste grickalica za uživanje bez grižnje savjesti

Tri vrste grickalica za uživanje bez grižnje savjesti

Slijedi sezona Oscara kada ćemo udobno smješteni u fotelje uživati u vrhunskim filmskim postignućima koji idu pod ruku s omiljenim nam grickalicama. A kako bi izbjegli probavne smetnje, osjećaj tromosti i općenito negativne učinke nezdravih zalogajčića donosimo zdrave grickalice koje morate isprobati uz omiljeni film

1. ČIPS OD KELJA

Dovoljno  slan i niskokaloričan te kao takav mnogo zdravija alternativa čipsu od krompira, ova zdrava grickalica u Americi je već proglašena ‘Superhranom’.

Obiluje antioksidansima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Iako postoji nekoliko zanimljivih načina pripreme tačnije preljeva, za početnike se savjetuje da krenu s najjednostavnijim receptom.

Priprema:

Dvije kašike jabučnog octa pomiješajte sa dvije žlice maslinovog ulja te ih prelijte preko na komadiće istrganih listića kelja. Raspodijelite listove na masni papir te stavite u pećnicu na 175 stepeni Celzija i isušujte desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe. Na kraju pospite s malo soli.

2. PEČENI SLANUTAK

Slanutak ili leblebija se ubraja u najzdravije namirnice svijeta, bogata zaliha prehrambenih vlakana čini ga dragocjenim za zdravlje srca i probave.

Sadržaj topljivih vlakana čini ga izvrsnom namirnicom koja pomaže u održavanju zdrave nivoa šećera u krvi, važan je izvor bjelančevina i odličan je u ulozi grickalice.

Priprema:

Jednostavno ga možete pripremiti tako da željenu količinu slanutka natopite preko noći, ocijedite i u novoj vodi kuhate oko deset minuta.

Skuhani slanutak procijedite, posušite i pokapajte maslinovim uljem. Stavite u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni Celzija. Kad je pečen pospite ga solju, paprom i začinom po izboru primjerice bosiljkom, čili papričicom.

3. KOKICE

Kokice su zdrava alternativa zalogajima poput čipsa i krekera. Osim polifenola i niskog sadržaja kalorija, kokice su cjelovite žitarice. Jedenje više cjelovitih žitarica povezano je s nižim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka.

No, oprezan treba biti prilikom odabira vrste kokica jer nisu sve zdrave. Neke namijenjene za pripremu u mikrovalnoj natopljene su maslacem, a sadrže i umjetne ili više nego nezdrave sastojke.

Tako se kao najzdraviji način pripremanja kokica preporučuje korištenje cijelih zrna, s dodavanjem tek pari kapi ulja u lonac za pripremu baš kako su to činile naše mame. Okus kokica se može obogatiti naribanim parmezanom ili chili paprom.

KOMENTARI