instant fap

Tribina SDA u Sanskom Mostu

Tribina SDA u Sanskom Mostu

Općinska organizacija SDA Sanskog Mosta je održala javnu tribinu posvećenu aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Prisutnim građanima se obratio predsjednik SDA Sanel Mahić ističući kontinuitet dobrih rezultata u radu ove općinske organizacije sa naglaskom na jedinstvu stranke i pojačanim interesom za pristupanjem novog članstva u redove SDA. Činjenica da SDA nikada nije izgubila izbore u Sanskom Mostu i da je jedna od rijetkih općina u kojoj izbor načelnika iz SDA nikada nije bio doveden u pitanje govori da je vođena ispravna kadrovska politika i da su građani Sanskog Mosta upravo u ovoj stranci prepoznali svoju šansu za stvarni pomak u svim segmentima života.

Brigadir Senad Kljajić, vijećnik SDA u Općinskom vijeću u uvodu svoga obraćanja čestitao je 22. godišnjicu Armije BiH i 9. godišnjicu od formiranja OS BiH. „Svi pozitivni pomaci, kako unutrašnje integracije države tako i vanjskih integracija su zaustavljeni. Mi sedanas nalazimo na prekretnici. Da li ćemo podržati SDA stranku, koja je za vrijeme dok je činila vlast hrabro koračala na putu unutrašnje integracije, ali i vanjske ka EU i NATO paktu, ili ćemo nastaviti ovim neslavnim putem i stagniranjem u gotovo svim procesima. SDA je svjesna toga da članstvo u NATO pakt nije samo puka vojna alijansa. NATO sa sobom donosi brojne ekonomske prednosti, privlačenje investicija, smanjenje korupcije u društvu, i on svakako predstavlja temelj za izgradnju jakog demokratskog sistema. Ja vas uvjeravam ako SDA od oktobra dobije povjerenje i ponovo bude imala najviše ruku u parlamentu, biti će i veće šanse za ekonomski razvoj i prosperitet za naše građane. SDA je do sada pokazala, pa i onim vremenima kad je bilo najteže, da je znala i umjela izboriti najviše za BiH i njene građane“, istakao je Kljajić u svome obraćanju.

Najavljen kao „bloger“ zastupnik u Skupštini USK-a Asim Kamber je istakao činjenicu: „Da birači u BiH često po inerciji medijske, i propagande civilnog sektora glasaju za „promjene“. SDP je imao nakon prošlih izbora veliku šansu. Država, narod i običan mali „čovjek“ je uistinu očekivao promjene. One su se i desile, ali na gore… To danas svi priznaju. Sanjani su jedni od rijetkih koji nisu prihvatili kampanjske „promjene“ nego su u kontinuitetu podržavali SDA čime su pokazali političku zrelost. SDA se razlikuje od drugih partija i zbog činjenice da je prethodna Vlada na čelu sa Šemsudinom Dedićem u Sanski Most investirala preko četiri i pol miliona KM, uložila je i u druge općine i niko  nije diskriminiran. Nažalost, današnja Vlada na čelu sa SDP-om, A SDA podržavana od S za BiH i SBB-om jedino investira u onim općinama gdje nije vlast SDA. Sanski Most je na prošlom općim izborima imao 26 političkih subjekata, a od prvih poslijeratnih izbora preko dvjesto. Svi su se borili protiv SDA. I danas se u Sanskom Mostu formiraju nove političke partije koje se upravo pojave jednokratno da oslabe SDA. To na kraju rezultira činjenicom da SDA nema snagu koja joj je neophodna za snažan utjecaj u organima vlasti. I tada se dešavaju krize na državnom, federalnom, kantonalnom nivou sa najtežim posljedicama na općinskom gdje se odvija život naših građana i gdje se svi problemi od ekonomskih, socijalnih i političkih najteže reflektiraju. Zbog toga se još jednom želim zahvaliti našim sugrađanima koji nisu nasjedali propagandi i lažima uličnih vikara, nego su ostali dosljedni partneri SDA. To partnerstvo će bit ako Bog da potvrđeno i na narednim izborima“, istakao je Kamber.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK, Esad Bašagić, naglasio je važnost jedinstva i zajedništva u okolnostima kada se politički protivnici služe svim sredstvima u borbi protiv SDA. On se osvrnuo i na tešku socio-ekonomsku situaciju u USK za koju je, kako je istakao Bašagić, najveći krivac katastrofalna politika koju je vodio premijer u ostavci Hamdija Lipovača i njegova kantonalna Vlada predvođena SDP-om. Načelnik Bihaća, mr. Emdžad Galijašević, rekao je da je recept za pobjedu SDA na predstojećim oktobarskim izborima-istina. Naglasio je kako i danas, baš kao i prije dvadeset godina, traje borba za Bosnu i Hercegovinu, te se pokazalo da je država uvijek bila snažna kada je SDA imala potreban kapacitet da kreira političke događaje. Zbog sudbine i budućnosti zemlje potrebno je da SDA pobjedi na predstojećim izborima, istakao je Galijašević.

Načelnik općine Mustafa Avdagić je prisutnim građanima podnio kratki izvještaj o rezultatima rada od kada je preuzeo dužnost. „U prošloj 2013. i tekućoj 2014. godini općina je izdala važeću dokumentaciju za izgradnju poslovnih i stambenih objekata ukupne kvadrature 19.611 m². Osim naplaćenih naknada za komunalije i rentu značajno je istaknuti i činjenicu da se radi o velikom broju investitora koji su otvorili ili će u ovoj godini otvoriti nove proizvodne pogone i omogućiti novo zapošljavanje. Činjenica da su u općini Sanski Mosta u 2013. god. registrirana 74 nova privredna subjekta govori da Sanski Most pravi male ali kontinuirane iskorake u poboljšanju privredne slike ovog grada. U smislu poticaja novog zapošljavanja Općinsko vijeće je u prve dvije godine oslobodilo pojedinih administrativnih taksa a i svi poljoprivredni ulagači u ostvarivanju poticaja su oslobođeni plaćanja taksi za neophodnu dokumentaciju. Transparentan i ubrzan rad na dokumentaciji za nove investitore je omogućio realizaciju projekta zapošljavanja 750 žena u Federaciji u naredne tri godine u kome učestvuju općine: Orašje, Žepče, Travnik i Sanski Most. Švicarska razvojna agencija uz sufinanciranje općine Sanski Most veće je osigurala sredstva od 1.759.000 KM. Osigurana su sredstva i za novo zapošljavanje u firmu Remus uz ponovno sufinanciranje općine i iz Razvojnog programa UN-a za deset općina iz cijele BiH. Preduzeće GAT doo će također povećati uposlenost zahvaljujući programu koji se financira iz UNDP-a uz učešće općine. Nova firma INBOKS iz Sarajeva će zaposliti ukupno 70 radnika u starom pogonu Skontoproma, a prijem je već u toku. Preko pedeset novouposlenih Sanjana će naći svoje radno mjesto u manjim firmama: Horozović, Modul – gradnja, Hercegovina lijek, Auto – Kukavica. Uz novi poslovni i trgovački centar koji će početi sa radom početkom iduće godine i koji će zapošljavati oko 50 radnika Sanski Most bi konačno fazu recesije mogao zamijeniti fazom novog privrednog rasta i zapošljavanja. Činjenica da je i u ovom trenutku Sanski Most grad koji ima daleko veći izvoz od uvoza i bilježi stalni rast, govori da se Sanjani mogu nadati boljoj ekonomskoj perspektivi. Dvjesto uposlenih do kraja godine najmanje je što vam večeras mogu obećati“, istakao je načelnik Avdagić u svome obraćanju.

Potpredsjednik SDA BiH, Šefik Džaferović se osvrnuo na nedavne građanske demonstracije i prosvjede u zemlji istakavši kako SDA podržava sve opravdane zahtjeve koje su građani iznijeli. Ono što ne možemo podržati, istakao je Džaferović, je stvaranje anarhije i politizacija navedenih događaja. On je rekao kako sadašnje stanje u BiH karakterizira zastoj na svim poljima čemu je kriva avanturistička i neodgovorna politika SDP-a. Zbog takve politike značajno je oslabljen bošnjački politički blok što pokušavaju da iskoriste neprijatelji ove zemlje, rekao je Džaferović. On je dodao kako su u SDA uvjereni u političku pobjedu na predstojećim općim izborima nakon čega će se pristupiti reformama, integrisanju i jačanju državnog sistema. Nakon odlično posjećenih tribina u Bužimu i Bihaću, tribina SDA u Sanskom Mostu pokazala je još jednom jedinstvo i odlučnost rukovodstva, članova i simpatizera SDA da na predstojećim oktobarskim izborima ostvare pobjedu koja će omogućiti formiranje odgovorne vlasti koja ćeza cilj imati poboljšanje ekonomske situacije u državi, ali isto tako i nastavak reformskih  procesa na jačanju Bosne i Hercegovine na putu ka evroatlantskim organizacijama.

FOTOGALERIJA

KOMENTARI