“Trojka” sa HDZ-om i SNSD-om izabrala da Cvitanović nadzire rad OSA-e, fotografija sa ratnim zločincem sad nije problem 

HomeVijestiBiH

“Trojka” sa HDZ-om i SNSD-om izabrala da Cvitanović nadzire rad OSA-e, fotografija sa ratnim zločincem sad nije problem 

Kako je protekao vikend: Na bh. granicama duplo više stranaca nego građana BiH

Predstavnici “Trojke” glasali su za izbor Ilije Cvitanovića (HDZ 1990) za predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) iako su prošle sedmice odbili ovaj prijedlog.

Podsjetimo, imenovanje Cvitanovića bilo je stopirano zato što se on fotografisao sa presuđenim ratnim zločincem Vinkom Martinovićem Štelom i Dubravkom Peharom Dubijem. Međutim, sve se promijenilo preko noći. Tako su bošnjački članovi iznenada promijenili stav, pa su Kemal Ademović (NiP), Albin Muslić (SDP) i Sabina Ćudić (NS) dali glasove za Cvijanovića.

Njegov protivkandidat bio je Šemsudin Mehmedović (SDA) koji je za Faktor prokomentarisao ovaj (ne)očekivan potez “Trojke”. Inače, ova pozicija u Komisiji pripada opoziciji.

– Nema sumnje da je u međuvramenu napravljen politički dil između “Trojke” i HDZ-a i SNSD-a. Iz “Trojke” su se ponašali snishodljivo. Cvitanović se ne može tretirati da dolazi iz opozicije jer je bio nosilac na listi Hrvatskog narodnog sabora za izboe. No, to nije bio problem za “Trojku” kao što im više nije problem ni Cvitanovićevo slikanje sa ratnim zločincem – kaže Mehmedović.

Iako je Cvitanović izabran za predsjedavajućeg, Mehmedović je uvjeren da će drugi zamjenik Sredoje Nović (SNSD), prvi je Muslić, voditi glavnu riječ. 

– Nović je prije agresije na BiH radio u tadašnjoj Državnoj sigurnosti. Kasnije je bio ministar MUP-a RS-a, direktor Državne agencije za istarge i zaštitu – SIPA…. Zato mislim da će ih Nović “progutati” – stav je Mehmedovića.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0