instant fap

Truje li vas hrana koju jedete?

Postoje razni aditivi koje se dodaju u namirnice koje svakodnevno konzumirate, a za neke ste uvjereni da su izrazito zdrave.

Monosodium glutamat (MSG) – Koristi se najčešće u kineskoj kuhinji, ali često i u gotovim juhama, čipsu i smrznutoj hrani. Naučnici su ustanovili da postoji veza između konzumiranja hrane koja sadrži MSG i nastanka depresije, dezorijentiranosti, oštećenja vida, umora, glavobolje i pretilosti.

Umjetni zaslađivači (aspartam, saharin, manitol) – Iako će ovi umjetni zaslađivači omogućiti uživanje u ukusnim sokovima a da ne unesete veliki broj kalorija, štetni su za organizam, a gotovo svi sadrže aspartam. Istraživanja su pokazala da aspartam može uzrokovati razne bolesti, kao što su tumor mozga, dijabetes, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, hronični umor i emocionalne poremećaje, kao što su depresija i anksioznost. Također se povezuje sa smanjenjem kratkotrajnog pamćenja i kvocijenta inteligencija.

BHA i BHT – Ovi aditivi povećavaju rizik od nastanka raka, a možete ih pronaći u gotovo svemu, od žvakaćih guma do žitnih pahuljica.

Transmasti – Mogu su pronaći u mnogim pripremljenim namirnicama i predstavljaju jednu od najopasnijih tvari. Iako se pojavljuje u namirnicama životinjskog porijekla, također se koriste za izradu ulja koje nastaje procesom hidrogenizacije. Transmasti povećavaju razinu LDL holesterola koji povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa.

Nitrati i nitriti – Koriste se u mesnim proizvodima, a istraživanja su pokazala da mogu oštetiti DNA, uzrokovati rak i bolesti pluća.

Umjetna bojila – Ona hrana koja je obojena veselim bojama možda izgleda lijepo, ali nije zdrava. Istraživanja su pokazala da umjetna bojila mogu uzrokovati rak štitnjače, rak bubrega i hromozomske anomalije.

Natrijev sulfit – Često se koristi u proizvodnji vina, a možete ga naći u sušenom voću. Postoje ljudi koji su osjetljivi ili alergični na natrijev sulfit, a jedno istraživanje je pokazalo da može uzrokovati astmu, osip, glavobolju i probleme s disanjem.

Sumporov dioksid – Ovaj aditiv je toksičan, a najčešće ćete ga pronaći u pivu, sušenom voću i čipsu. Može uzrokovati konjunktivitis, bronhitis, emfizem i kardiovaskularne bolesti.

KOMENTARI