instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Trump: Biden se neće povući iz trke, ima veliki ego

Trump: Biden se neće povući iz trke, ima veliki ego

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump očekuje da će aktuelni predsjednik Joe Biden ostati u utrci za Bijelu kuću uprkos sve većim pozivima unutar Demokratske stranke da se povuče.

Trump (78) je rekao da je Biden (81) odbio napustiti kampanju zbog svog velikog ega i istaknuo da je predsjedniku osigurana demokratska nominacija zbog svih delegata koje je osvojio tokom demokratskih predizbora ranije ove godine, prenosi Reuters.

“Zanimljivo, on ima veliku moć, jer ima delegate. Znate, kada imate delegate, osim ako on ne kaže da odustaje, oni ne mogu učiniti ništa da ga izbace, osim 25. amandmana”, rekao je Trump u intervjuu za Fox News.

Inače, 25. amandman američkog ustava omogućuje potpredsjedniku i članovima kabineta da proglase predsjednika nesposobnim obnašati dužnost, prenoseći ovlasti na potpredsjednika kao vršitelja dužnosti predsjednika. Nema nikakvih naznaka da su potpredsjednica Kamala Harris ili čelnici demokrata predložili tu opciju.

Intervju je emitiran usred sve veće zabrinutosti u demokratskim redovima nakon Bidenovog lošeg nastupa u debati protiv Trumpa 27. juna, koja je potaknula sve veće pozive unutar njegove stranke da se povuče iz kampanje zbog narušenog mentalnog zdravlja.

Ipak, sam Biden je u nekoliko navrata nakon toga jasno kazao da nema namjeru odustati od predsjedničke trke i da će još jednom pobijediti Trumpa.

U međuvremenu je priznao da je imao loš nastup u debati kazavši kako je imao lošu noć, a kao jedan od razloga naveo je zgusnut raspored obaveza i putovanja posljednjih sedmica.

KOMENTARI