Trump pokreće platformu društvenih medija kako bi se takmičio s Twitterom i Facebookom

HomeTech & Gadgets

Trump pokreće platformu društvenih medija kako bi se takmičio s Twitterom i Facebookom

Kćerka Donalda Trumpa stigla u Dubrovnik

Donald Trump pokreće platformu društvenih medija pod nazivom TRUTH Social, dok bivši američki predsjednik nastoji da iskoristi svoju popularnost među velikim dijelom republikanaca.

Ovaj potez dolazi nakon višemjesečnih spekulacija o tome da li će Trump pokrenuti medijsku kompaniju koja će se takmičiti s Twitterom i Facebookom i postaviti teren za još jednu predsjedničku kandidaturu 2024. godine.

Trump, koji je intenzivno koristio Twitter tokom svoje kampanje 2016. i četiri godine na vlasti, zabranjen je pristup platformi, zajedno s Facebookom, YouTubeom i drugim velikim mrežama društvenih medija nakon napada 6. januara na američki Capitol.

Bivši predsjednik rekao je u srijedu u saopćenju da će novu aplikaciju kontrolirati Trump Media & Technology Group.

“Stvorio sam TRUTH Social i TMTG da se suprotstavim tiraniji Big Tech-a. Živimo u svijetu u kojem su talibani veoma prisutni na Twitteru, a ipak je vaš omiljeni američki predsjednik ‘ućutkan’. Ovo je neprihvatljivo”, naveo je u saopćenju.

Digital World Acquisition, kompanija za sticanje posebne namjene koju je pokrenuo Patrick Orlando, spojit će se s TMTG-om u dogovoru koji vrijednost poslovanja procjenjuje na 875 miliona dolara, s potencijalom da poraste na 1,7 milijardi dolara na osnovu performansi dionica.

Digital World je u septembru prikupio 293 miliona dolara gotovine u inicijalnoj javnoj ponudi. Prema podnescima, u ponudi je učestvovalo jedanaest hedge fondova, uključujući DE Shaw i Saba Capital, na čijem su čelu istaknuti donatori demokratskih stranaka.

Pod pretpostavkom da nijedan ulagač ne otkupljuje svoje dionice, mogućnost koju imaju, je da će se ta gotovina koristiti za kapitaliziranje Trumpovog medijskog poslovanja.

TRUTH Social već je dostupan za prednarudžbu na Appleovom App Store, gdje je zakazano za objavljivanje sljedeće godine. Aplikacija je opisana kao američka platforma društvenih medija.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: