instant fap
NaslovnicaBiH

Turbulencije, bure i raskoli u SDP-u

Turbulencije, bure i raskoli u SDP-u

Počelo iznenadnom i neopozivom ostavkom Željka Komšića na sve pozicije koje je obnašao u u SDP-u. Najodgovornij „krivac“ za pobjedu pomenute stranke na  Općim izborima 2010 godine.

Čovjek koji je stekao simpatije u bošnjačkom glasačkom korpusu zahvaljujući čaršijskim i nediplomatskim izjavama upućenim susjednim državama. Svjestan svoje popularnosti i pozicije pobjednika, odluči da se usprotivi stranačkom šefu, pa dobi po prstima, a i po nosu. U stranci koja još uvijek vrijednuje tekovine komunističke ideologije, „šef“ stranke je nedodirljiv, karizmatski vođa, njegova riječ se ne dovodi u pitanje, dvosmislenost praktično i ne postoji.

U takvim unutarstranačkim odnosima i okolnostima, nemoguće je konsenzusom rješavati aktuelne i goruće probleme. Ostaje da se prilagodite „Zlajokratiji“, ukoliko ne želite možete slobodno ići i ostati anonimus zarobljen u svojoj slobodi razmišljanja. Potvrda toga je pokušaj demokratskog i transparentnog smjenjivanja premijera USK-a Hamdije Lipovače u čak dva navrata, na kraju je ipak „Zlajokratija“ pobijedila i nesuđenog „egzilanta“ vratila na mjesto premijera i predsjednika KO SDP USK-a.

Prilagodio se Komšić, danas slovi za potpuno poraženog, rezigniranog, a samim tim i sterilnog političara. No, „veliki“ Zlatko i nije toliko „veliki“, pa da može kontrolisati svaki mjesni ili lokalni nivo u svojoj „Državi za čovjeka“. Upravo na tom lokalnom nivou, gdje se zadovoljava oko 80 % potreba ČOVJEKA, odvija se stranački raskol SDP-ovske političke ljušture. Grupa već sada bivših SDP-ovaca u Cazinu je napustila politiku jednoumlja, netolerancije i obmane. Na izbore će izaći pod nazivom „Nezavisna lista Cazinski slobodni demokrati“. Nosilac liste je gospođa Sadika Šahinović, koja tvrdi da su nastali kao izraz nezadovoljstva i odgovor na sva događanja u pogledu nekorektnosti i neprincipijelnosti vrha odnosno centrale SDP-a.

„Odlučili smo da se konsolidujemo i kao izraz revolta odvojimo i na taj način pomognemo Cazinjanima da se na jedan korektan i pošten način izbore sa svojim problemima i da sve ono što je bilo obećano sa najviših nivoa SDP-a konačno pretočimo u djelo“ riječi su dotične gospođe. Važno je napomenuti i da su u Sanskom Mostu dva dugogodišnja i ugledna člana napustila SDP i prešla u drugu stranku, jedan od njih je bio čak potencijalni kandidat za načelnika OO SDP Sanski Most.

Članstvo se osipa, stranka se raspada. Zlatko i njegovi najuži drugovi ne mare puno za tim. U tom periodu „naš“ premijer Hamdija Lipovača organizuje koncert na trgu u Bihaću, o trošku građana kantona. Na kraju istog izlazi na binu, nedoraslim i promuklim glasom demonstrira i najavljuje nove koncerte koje će za njegovu i Albinovu „pobjedu“ održati prekodrinske cajke. Manifestacija kao što je „Ljutočka dolina“(simbol stradanja Bošnjaka u Krajini) je za premijera potpuno nevažna i za nju nema planiranih finansijskih sredstava.

U međuvremenu njegov „šef“ reformira i rekonstruiše sve redom što stigne. U vlast uvlači one koje je do jučer majorizirao, te one koji su ga najviše popljuvali u privatnom, štampanom glasilu. Ušao je i „Šćepo“ u vlast zajedno sa Lagumdžijom.