Turisti nam dolaze u potrazi za avanturom

HomeVijestiBiH

Turisti nam dolaze u potrazi za avanturom

Priča o baki Milki iz Sarajeva: Iako ni sama nema puno, odlučila je pomoći narodu Turske i Sirije

Hiking, rafting, biciklizam i skijanje su primarne ponude u BiH, dok su u začecima fly fishing, wildlife waching i climbing.

Da bi došli u BiH, strane turiste najviše motivira prilika da uživaju u avanturističkom turizmu, na drugom mjestu su posjete prirodnim i kulturnim atrakcijama, na trećem zabava i gastronomija, a slijede ih posjete prijateljima i edukacija, navodi se u Klaster-planu USAID-ovog održivog turizma u BiH.

Među zanimljivim podacima ovog istraživanja je top-lista zemalja iz kojih nam stiže najviše turista, a to su Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija, Poljska, Švicarska, Švedska i SAD, dok su nam najveća konkurencija sa svojim ponudama Hrvatska, Slovenija, Srbija, Italija, Austrija i Crna Gora, bar kada je riječ o avanturističkim ponudama.

Kada je u pitanju avanturistički turizam u BiH, strance najviše privlači hiking, dok su na drugom mjestu rafting, kajak i ostali sportovi na vodi.

Bosanskohercegovačke rijeke posljednju deceniju postale su jako poželjne destinacije sa razvijenom i raznovrsnom rafting-ponudom, ali turiste koji dolaze u BiH i dalje najviše privlači mogućnost da mogu šetati netaknutom prirodom i našim prelijepim krajolicima. Na trećem mjestu je biciklizam, na četvrtom skijanje, a slijede penjanje, planinarenje i ribarenje.

U prioritetima ovog klaster-plana za razvoj avanturističkog turizma u BiH, predlažu se poboljšanja na polju sigurnosti, kvaliteta, infrastrukture, razvoja proizvoda i zaštite prirode, pa tek onda marketing i brending.

Na promociji se posljednjih godina sve više radi, a njeni glavni kanali su internet-reklamiranje i društvene mreže. Također, glavni prodajni kanali su nam internet i socijalni mediji, kao i preporuke od zadovoljnih posjetilaca.

Inače, pružaoci turističkih usluga u BiH, njih 99 posto, iskazali su namjeru da budu dio šeme održivog turizma.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0