Turizam je sektor koji je u BiH najviše pogođen pandemijom

HomeVijestiBiH

Turizam je sektor koji je u BiH najviše pogođen pandemijom

Promotivni spot o bh. turizmu nakon SAD-a bit će i u drugim zemljama

Sektor turizma je najpogođeniji pandemijom koronavirusa u Bosni i Hercegovini, poručeno je sa konferencije “Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka” održane danas u Sarajevu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac vjeruje da turizam može biti top sektor u BiH.

– Statistika pokazuje da mi imamo elemente i dobru polaznu osnovu da kroz jasno definisane politike možemo učiniti ovaj sektor mnogo održivijim i organizovanijim. Cijenim da treba da uložimo napore u tom kontekstu. Cijenim da imamo tradicionalan pristup turizmu i da se moramo usmjeriti u edukaciju naših ljudi. Godine 2019. ostvarili smo 1,6 miliona dolazaka u BiH i 3,3 miliona noćenja. U 2020. smo imali 490.000 dolazaka i oko 1,3 milion noćenja. Imali smo pad 67,3 posto. COVID-19 je itekako utjecao na ovaj sektor. Smatram da je ovaj sektor najviše pogođen u BiH – pojasnio je Košarac.

Također, smatra da se u BiH mora mnogo više zajedno raditi.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler rekao je da je tema jako važna jer se radi o turizmu.

– Zašto turizam i toliki naglasak? Zato što turizam ima potencijal da promijeni cijelu priču kada je riječ o ekonomiji u BiH. Učešće turizma u BDP-u zemlje je nekih deset posto, a ako pogledamo zemlje u susjedstvu i njegov potencijal, ova brojka sigurno može rasti i do 15, čak i 20 posto – naglasio je Sattler.

Kako je kazao, Evropska unija je u protekloj deceniji izdvojila više od 10 miliona eura za sektor turizma u BiH.

– Konkretno, u posljednjih godinu i po pandemije izdvajali smo značajna sredstva, više od 1,5 milion eura koja su otišla za podršku malim i srednjim preduzećima – dodao je Sattler naglašavjući spremnost da se ova podrška intenzivira pod uvjetom da postoji usvojen strateški okvir.

O značaju turizma govorio je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

– Utjecaj pandemije osjetio se širom svijeta, a sektor turizma pretrpio je veliki udar. BiH ima potencijale i da napreduje u smislu dobijanja međunarodnih certifikata za postizanje odgovarajućih standarda, pogotovo kada je u pitanju higijena. Ali mnogo toga još treba uraditi. Svjetski ekonomski forum je BiH rangirao na 105. od 143 mjesta prema njihovom indeksu konkurentnosti u sektoru putovanja i turizma – naveo je Nelson.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, mišljenja je da postoje brojni razlozi i mogućnosti kako da sektor turizma postane top sektor.

– Prije svega, prirodni potencijali kojim BiH raspolaže ostaju neiskorišteni. Turizam je sektor koji se prije svega temelji na znanju, a to podrazumijeva utvrđivanje adekvatnog sadržaja, njegov plasman i na taj način privlačenje turista – pojasnila je Nedera.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je da je svima jasno da je tokom pandemije COVID-19 turizam jedan od sektora koji je najžešće pogođen.

– Turizam je za BiH, pogotovo za Federaciju BiH, iznimno važan. Sada je iznimno važno da vidimo kuda turizam ide, kako i na koji način da pomognemo da dođe do ubrzanog razvoja, odnosno oživljavanja turizma – dodala je Đapo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: