instant fap

Turska bilježi veći ekonomski rast od Evropske unije

Predsjednik Udruženja nezavisnih industrijalca i privrednika u Turskoj (MUSIAD) Nail Olpak, gostujući u Finansijskom desku agencije Anadolija, kazao je da je rast od tri posto koji ostvaruje Turska bolji nego onaj koji bilježi Evrops

ka unija.

turska

“Postalo je nekako pravilo da našu ekonomiju poredimo sa ekonomijom Evropske unije. U 2012. godini smo bili ispod ciljeva koje smo zacrtali s vladom. Ali ako pogledamo ekonomsku krizu u Evropskoj uniji, možemo kazati da je rast od malo manje od tri posto u 2012. godini uspjeh i pozitivno kretanje”, istakao je Olpak.

Napomenuo je da je izvoz koji je Turska zabilježila prethodnih godina u najvećoj mjeri doprinio ekonomskom napretku zemlje.

“Značajan izvoz koji ostvarujemo širom svijeta je doprinio rastu Bruto domaćeg proizvoda (BDP). Naprimjer, BDP sa izvozom je 2012. godine iznosio oko 150 milijardi dolara, dok je ostalih 650 milijardi stiglo iz drugih oblasti”, kazao je Olpak.

Podsjetio je da je Turska posljednjih godina zabilježila značajan ekonomski rast, koji je 2010. godine iznosi 9,2 posto a 2011. godine 8,5 posto, što je najveći ekonomski rast u Evropi.

KOMENTARI