instant fap

Turska gradi novi Istanbul, supermoderni grad za milion stanovnika

Turska na obali Crnog mora gradi novi Istanbul, supermoderni grad za oko milion stanovnika. Jedna od njegovih glavnih građevina bit će jedan od najvećih aerodroma na svijetu, sa šest pista, za 100 miliona putnika godišnje. Ovaj megaprojekat dio je kandidature Istanbula za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine.

Novi, “zeleni” grad, podignut u skladu s najvišim ekološkim standardima, prostirat će se na 40 hiljada hektara. Taj impozantni građevinski pothvat priprema Gradski centar za planiranje, pod dirigentskom palicom svjetski poznatog američkog arhitekta i urbanista Sidneya Rasekha, prenosi business.hr.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan želi projekt završiti do 2023. godine.

“Grad će tehnološki biti vrlo napredan. U njemu automobili neće biti korišteni kao u uobičajenim gradovima. Moj prijedlog je da to bude ‘zeleni grad’, posijeljen na pješačka susjedstva. Budućnost Istanbula je sjajna i to je moja poruka investitorima. Tu su istorijske, geografske i kulturne veze Istanbula s Evropom i mjesto na kojem se grad nalazi, na pola je puta između Pekinga i Londona, Moskve i Kaira. U poslu s nekretninama uvijek govorimo da kuću prodaje ‘lokacija, lokacija i lokacija’, a Istanbul, definitivno, ima lokaciju”,  kazao je Rasekh.

U novom gradu bi, u skladu s idejom da se grad izgradi za najveću svjetsku sportsku smotru, bilo i Olimpijsko selo, koje bi se kasnije transformiralo u univerzitetski kampus, a planirani su i znanstveno-tehnološki centri.

KOMENTARI