instant fap

Turski ministar Davutoglu stigao u Sarajevo

Turski ministar Davutoglu stigao u Sarajevo

On će danas prisustvovati trilateralnom sastanku na kojem će pored domaćina -šefa bh. diplomatije Zlatka Lagumdžije biti prisutan i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić.

Glavne teme sastanka ministara Lagumdžije, Mrkića i Davutoğlua bit će pripreme za trilateralni sastanak na predsjedničkom nivou, politička situacija u regionu i ekonomska saradnja tri države.

U popodnevnim satima članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primit će ministre vanjskih poslova Republike Srbije Ivana Mrkića, Republike Turske Ahmeta Davutoğlua i Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžiju.

Pored  sastanaka sa zvaničnicima BiH, turski ministar vanjskih poslova danas će u Sarajevu prisustvovati cermoniji otvaranja novosagrađene Tekije na Kovačima.

Današnji oficijelni program posjete Sarajevu, turski ministar vanjskih poslova počet će obilaskom Mezarja na Kovačima, gdje će zajedno sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem položiti cvijeće.

Nakon toga prisustvovat će ceremoniji otvaranja Mevlevijska tekija koja je ponovo izgrađena uz finansijsku pomoć turske općine Selçuk i putem Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Prva zavija sagrađena u Sarajevu podignuta je od sandžak-bega Isa-bega Ishakovića 1462. godine na obali Miljacke na Bendbaši.  Od princa Eugena, 1697. godine  pored 120 džamija uništena je i Mevlevihana nakon čega ju je 1781. godine bosanski valija Vedžihi-paša ponovo izgradio zajedno s džamijom.

Inače, derviški mevlevijski red je nastao poslije smrti Mevlane Dželaluddina Rumija. Pripadnici ovog tarikata prepoznatljivi su i po svom plesu “sema”, tokom kojeg kružeći slave i veličaju Boga. Iz turskog grada Konje se ovaj red proširio po cijeloj Turskoj i dijelovima zapadne Azije.

Mevlevijska tekija u Sarajevu je srušena 1957. godine. Sada je ponovo sagrađena u sarajevskom naselju Kovači na lokalitetu ispod Žute tabije koji je dodijelila Općina Stari Grad.

Sarajevski Stari Grad i turski Selçuk su pobratimljene općine i iz te saradnje potekla je inicijativa za izgradnju tekije na Kovačima, a najveći doprinos izgradnji dao je počasni konzul BiH u Konji, Ercan Uslu.

Sredstva  od 700.00 KM za izgradnju tekije dala je Općina Selçuk koja je projekt implementirala putem TIKE, a iz Selçuka je obezbijeđeno i 300.000 KM za uređenje enterijera tekije.

Tekija će djelovati pod nazivom “Balkanski mevlevijsko-istraživački centar”.

KOMENTARI