instant fap

Tuzla, grad umjetnika, slobode i jedinih slanih jezera u Evropi

Tuzla, grad umjetnika, slobode i jedinih slanih jezera u Evropi

četvrtoj epizodi naše turneje kroz Bosnu i Hercegovinu u serijalu “Tour de BiH” posjetili smo Tuzlu i Panonska jezera.

Smještena na jugoistočnim padinama planine Majevice, Tuzla je grad koji je čvrsto odlučio da turizam postavi kao glavnu polugu daljeg razvoja grada, kroz konkretne projekte koji su u samo nekoliko godina promijenili imidž rudarsko-energetskog centra naše zemlje u značajnu turističku destinaciju.

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera, i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada.

Kada gledate Panonska jezera i razmišljate kako je izgledalo kada je na tom mjestu bilo veliko Panonsko more, krene mašta. A ljudi u Pannonici su se potrudili da tu maštu vizualiziraju i materijaliziraju. Posjetili smo mjesto koje predstavlja geološku postavku Panonskog mora.

Svoju bogatu turističku ponudu Tuzla je upotpunila i otvaranjem rekonstruisanog Trga Slobode. Radi se o desetom trgu na području Tuzle na kojem se nalazi i rekonstruisana zgrada baroka iz austrougarskog perioda, ali i elementi perioda osmanske vladavine na ovom području. Trg Slobode je ujedno i najveći trg u Bosni i Hercegovini. Centralno i dominantno zdanje je fontana koja na svojim obodima ornamente sa stećaka, ali i grb Tvrtka I Kotromanića, koji je svakako simbol i Tuzle i kontinuiteta državnosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

A na šetališnoj zoni u Tuzli nalaze se spomenici dvojici rođenih Tuzlaka, poznatih bosanskohercegovačkih umjetnika, spomenici slikaru Ismetu Mujezinoviću i književniku Meši Selimoviću.

– Dva najveća umjetnika u historiji Tuzle i vjerovatno čitavog Zapadnog Balkana. Tuzla je grad sa jakom likovnom tradicijom. Prema svim anketama, najveći slikar 20. vijeka u Bosni i Hercegovini je Ismet Mujezinović. Odmah do njega je bio Meša Selimović. Velika nam je čast da je Meša iz Tuzle. U Tuzli je bio gimnazijski profesor književnosti. Veliko je djelo Meše Selimovića, kazao nam je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ukoliko ste propustili TV premijeru, priču o znamenitostima, turističkim atrakcijama i historijskom značaju Tuzle možete pogledati na YouTube kanalu O Kanala, a već narednu epizodu serijala “Tour de BiH” gledajte iduće nedjelje u 16.20 sati!

KOMENTARI