Tuzlaci digli glas: Rasizam je prisutan i ovdje gdje mi živimo!

HomeVijestiBiH

Tuzlaci digli glas: Rasizam je prisutan i ovdje gdje mi živimo!

Navijači Lazija nadmašili sebe: Antisemitske poruke zgrozile svijet

Danas je tačno u podne u Tuzli na platou kod Meše Selimovića i Ismeta Mujezonovića održan antirasistički performans kao znak podrške svjetskoj reakciji protiv brutalnog lišavanja života afro-amerikanca Georga Floyda od strane policajca.

Građanaka Tuzle Merisa Okanović je za medije kazala kako rasizma ima i u Tuzli odnosno u Tuzlanskom kantonu, prenosi Tuzlanski.ba

“Odlučila sam podržati današnje okupljanje i protest iz razloga što i ovdje gdje mi živimo rasizam je također prisutan. Nije rasizam samo onaj koji se dešava u SAD-u, to je bila samo kap koja je prelila čašu. Ovdje je rasizam itekako prisutan npr. prema migrantima, romskoj populaciji i drugim marginalizovanim grupama koje se isključuju iz javnog života. Javnost ovdje ne prepoznaje rasizam, Međutim, mi mladi se trebamo boriti protiv toga a tu nam treba više prostora u medijima” kaazla je Okanović.

Današnji performans u Tuzli izveden je na način da je neformalna grupa građana zajedničkim klečanjem na jednoj nozi pružila podršku afroamerikancima u SAD-u koji su kako je rečeno i danas u toj zemlji građani drugog reda. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0