Tuzlak govori 56 jezika: Ne zabije ni Džeko svaki put, ali treba pokušavati

HomeVijestiMagazin

Tuzlak govori 56 jezika: Ne zabije ni Džeko svaki put, ali treba pokušavati

Leon Džananović – Mladić koji je prvak u poznavanju stranih jezika u svijetu

Tuzlak Muhamed Mešić pravi je fenomen. Ima 32 godine, a govori čak 56 jezika. Sa samo 16 godina obnašao je funkciju općinskog vijećnika.

Osim što je pravnik, hebreist i japanolog, trenutno je i savjetnik makedonskog predsjednika Georga Ivanova, te je dobitnik prestižne nagrade Brainswork Make a Difference Award 2010. godine u Beču.

Kad je riječ o poznavanju 56 jezika tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

“Važno je imati želju, a ja sam ju imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni ‘krivac’ za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost stvoriti sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je s grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo”, rekao je za Al Jazeeru.

U prosjeku su mu potrebne dvij to tri sedmice za svladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

“Znate, nekad nije dovoljno samo željeti, treba biti uporan. Ne zabije ni Džeko svakim šutom, ali na razne načine pokušava i uspije mu. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke. Trebate naći način na koji najlakše i najefikasnije savladavate gradivo i, ako ste uporni, uspjeh je neminovan epilog”, rekao je.

Dodaje da što više jezika govorimo lakše učimo ostale, jer su jezici dosta povezani i imaju sličnosti.

“Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam. Stoga svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i da budu svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi. Zato, tražimo znanje i cijenimo ga. U malim zemljama kao što su naše, balkanske, znanje je ključni adut”, tvrdi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0