Tvorci vakcine protiv korone najavili: Vakcine protiv raka moguće do 2030. godine

HomeVijestiGlobus

Tvorci vakcine protiv korone najavili: Vakcine protiv raka moguće do 2030. godine

RAK objasnio šta znači ukidanje naplate roaminga na Zapadnom Balkanu

Vakcine koja cilja na rak mogla bi biti dostupna prije kraja ovog desetljeća, smatraju Ugur Sahin i Ozlem Tureci, bračni par koji stoji iza jedne od prvih vakcina protiv covid-19.

Profesor Tureci opisao je kako se mRNA tehnologija u srcu BioNTechove vakcine protiv covida može prenamijeniti tako da potakne imunološki sustav da napada stanice raka umjesto da napada koronaviruse.

Upitan kada bi vakcina protiv raka temeljena na mRNA mogla biti spremna za upotrebu kod pacijenata, profesor Sahin je rekao da bi mogla biti dostupna “prije 2030. godine”.

MRNA Covid vakcina djeluje prenoseći genetske upute za bezopasne šiljaste proteine ​​na covid virusu u tijelo. Upute preuzimaju stanice koje izbacuju šiljasti protein. Ti se proteini, ili antigeni, zatim koriste kao “traženi posteri” – govoreći protutijelima imunološkog sistema i drugim odbrambenim sistemima što trebaju tražiti i napadati.

Isti pristup može se primijeniti da se imunološki sustav pokrene da traži i uništi stanice raka, rekao je Türeci, glavni medicinski službenik BioNTecha. Umjesto da nosi kod koji identificira viruse, cjepivo sadrži genetske upute za antigene raka, proteine ​​koji prožimaju površine tumorskih stanica.

BioNTech je radio na mRNA vakcinama protiv raka prije izbijanja pandemije, ali kompanija se okrenula proizvodnji vakcina protiv Covida suočena s globalnom krizom. Kompanija sada ima nekoliko vakcina protiv raka u kliničkim ispitivanjima.

Njemačka kompanija se nada da će razviti tretmane za rak crijeva, melanom i druge vrste raka, ali pred njima su značajne prepreke. Stanice raka koje čine tumore mogu biti načičkane širokim spektrom različitih proteina, što čini izuzetno teškim napraviti vakcine koje cilja na sve stanice raka, a ne na zdrava tkiva.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0