U 102. godini mu produžena vozačka dovola

Stodvogodišnji Italijan Mario Bonetti položio je test za obnovu vozačke dozvole.

Mario je rođen 6. maja 1920. u toskanskom primorskom ljetovalištu Vijaređo, a prije 20-ak dana mu je dozvoljeno da nastavi da vozi svoj automobil “fiat panda” jer je u formi i još dobro vidi i čuje iako ima 102 godine.

Mario Bonetti je dobio vozačku dozvolu prije više od 80 godina, kada je Italija još bila monarhija.

– Moj ujak je veoma jak, dobro vidi, radoznao je, inteligentan je i dobro čuje – rekla je njegova nećakinja Adrijana Bonetti u intervjuu za dnevni list “La Nazione”.

– Tokom godišnjih testova za obnavljanje vozačke dozvole bio je potpuno opušten. Inspektor mu je samo savjetovao da u svakom trenutku bude veoma oprezan. Mario, inženjer u penziji, svaki dan vozi svoju “pandu” na način koji dobro zna. On pravi samo mala putovanja unutar veoma malog područja – kaže nećakinja, prenosi portal sasatimes.

U junu je 100-godišnja Italijanka položila test za obnavljanje vozačke dozvole. Candida Uderzo iz Breganze u sjevernoj italijanskoj oblasti Veneto može da nastavi voziti svoj “fiat punto”. Žena koristi automobil za male kupovine u gradu. Ona koristi bicikl da posjeti svoju 95-godišnju sestru Ritu.

Italija je jedna od zemalja sa najstarijim stanovništvom na svijetu. Selo Perdasdefogu na ostrvu Sardinija upisano je u Ginisovu knjigu rekorda kao općina sa najvećim procentom stogodišnjaka na planeti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.