U Americi je hladnije nego na Antarktici

HomeVijestiGlobus

U Americi je hladnije nego na Antarktici

Odnos Amerike prema BiH – Daniel Serwer: Kantoni, entiteti i veto morat će nestati

AMERIČKI meteorolozi za naredne dane najavljuju rekordno niske temperature do čak 50-ak stupnjeva ispod nule na Srednjem zapadu. Iako SAD svake zime doživljava duboke prodore hladnog arktičkog zraka prema jugu, ove zime oni će biti osobito intenzivni i dugotrajni.

Trumpovo tradicionalno zimsko sprdanje

Američki predsjednik Donald Trump, poznat po sklonosti naftnom lobiju i nesklonosti znanstvenim činjenicama koje dokazuju ljudski utjecaj na globalno zatopljenje, u ponedjeljak je objavio post na Twitteru u kojem se pokušao narugati klimatolozima. Ovo ruganje postalo je njegova tradicionalna zimska razonoda.

„Na prekrasnom Srednjem zapadu,niske temperature s vjetrom dosežu minus 60 stupnjeva, najniže koje su ikada zabilježene. U narednim danima očekuje se da će postati još hladnije. Ljudi ne mogu izdržati vani ni minute. Što se do vraga zbiva s Globalnim Zatopljenjem? Molim te, vrati se brzo, trebamo te“, poručio je podrugljivo Trump.

Važna pitanja: Otkud ekstremne hladnoće i mogu li stići i k nama?

Brojni stručnjaci u brojnim medijima reagirali su na neznanje koje je Trump demonstrirao u svojem tvitu. Kratak odgovor mogao bi se sažeti u jednoj rečenici: Trump ne razumije razliku između klime i vremena. Mnogi komentatori stoga su mu pod tvitom poručili da pročita pokoju knjigu Ili da se savjetuje s nekim od najboljih svjetskih meteorologa, klimatologa i geofizičara koji su zaposleni u američkoj administraciji i sveučilištima.

Zanimljivo je pritom uočiti da Trump nije odlučio objaviti niti jedan tvit s prizivanjem globalnog zatopljenja u reakciji na rekordno visoke temperature koje u Australiji već tjednima uzrokuju požare, suše i masovne pomore raznih životinja inače naviklih na vrućine.

Europa je posljednjih desetljeća uglavnom bila pošteđena izrazito velikih prodora polarnih vrtloga kakvi su zimi često harali sjeverom SAD-a. Međutim, analiza meteoroloških podataka kroz posljednja tri desetljeća pokazuje da se zimski polarni vrtlog sve više seli na istok – sa sjeverozapada SAD-a, prema sjeveroistoku SAD-a i dalje prema Euroaziji (NASA-ina grafika iz 2009. dolje).

U čemu je stvar? U biti nad svakim Zemljinim polom postoje dva polarna vrtloga – jedan u stratosferi na visini od oko 20.000 metara i drugi u troposferi na visini između 5.500 i 9.000 metara. Kada meteorolozi govore o polarnom vrtlogu, obično misle na onaj niži, u troposferi.

Fenomen koji bi se mogao preseliti duboko na jug

Međutim, studija iz 2016. posvetila je posebnu pozornost stratosferskom vrtlogu koji može imati veći, mada suptilniji utjecaj na vremenske prilike na srednjim geografskim širinama. Meteorološki podaci korišteni u analizi pokazali su da taj vrtlog posljednja tri desetljeća slabi i putuje prema istoku. Njegovo slabljenje znači, kao što smo već objasnili, da može jače meandrirati te se čak odcijepiti od polarnih krajeva i spustiti duboko prema jugu, što se može dogoditi čak i krajem zime u ožujku.

Studija je također utvrdila da postoji neka bliska povezanost između smanjenja arktičkih površina pod ledom i pomicanja vorteksa, no za sada ne mogu podrobnije razjasniti koji bi mehanizam mogao biti odgovoran za to.

„Povećani snježni pokrov na Euroazijskom kontinentu možda je također pridonio pomicanju. Naše analize pokazuju da pomicanje vrtloga potiče hlađenje nad nekim dijelovima Euroazijskog kontinenta i Sjeverne Amerike što djelomično smanjuje troposfersko klimatsko zagrijavanje ondje u posljednja tri desetljeća. Moguće pomicanje vrtloga zbog postojanog nestajanja leda u budućnosti, i njegov povezani utjecaj na klimu, zaslužuju pozornost kako bi se bolje odredile buduće klimatske promjene“, ističu u svojem uvodu autori.

index

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0