HomeVijestiBiH

U BiH je 50 hiljada patoloških kockara

Broj kladionica svakodnevno raste

U Bosni i Hercegovini je oko 50 hiljade patoloških kockara, a jedan od glavnih uzroka ovog poroka koji društvo razara zastrašujućim razmjera je teška ekonomska situacija i ogromna nezaposlenost.Da bi bilo gore, pandemija koja je na dva mjeseca potpuno zaustavila život u brojnim segmentima i privredi nanijela gubitke je pogodovala razvoju i modernizaciji kockanja.

Ovo je za Klix.ba potvrdio Marko Romić, psiholog, specijalist traumatske psihologije u Domu zdravlja Mostar i voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki u Mostaru.

Kockanje omogućeno i iz kreveta

Zatvaranje kladionica po njegovim riječima nije patološke kockare spriječilo da upražnjavaju svoje potrebe i izazivaju sreću, jer oni koji su odlazili u kladionice su se modernizovali i prešli na online klađenja koja su im omogućeno čak iz kreveta i sa mobilnog aparata.

“Ja ne mogu govoriti tačne podatke o broju online kockara, ali je evidentno da su patološki kockari koji nisu mogli odlaziti fizički u kladionice našli načina se klade“, kaže Romić.

Naglašava da su kampanje za kockanje i igre na sreću agresivne i da im podliježu sve generacije.

“Gdje god se makneš nekakva je reklama ili priča o nekom dobitku, a s druge strane imamo nikakvu strukturu i infrastrukturu koja bi se suprotstavila tome“, ističe Romić koji vodi jedini Klub liječenih ovisnike o kockanju u BiH. Ovakvih klubova bi po njegovim riječima trebalo bi biti više u Mostaru, a da ne govori u državi.

“Svaki grad bi trebao imati, ne jedan nego više klubova. Svako mjesto gdje je par stotina ljudi trebao bi imati klub, a mi imamo samo jedan i to ovaj u Mostaru“, kaže Romić. Smatra kako je to pokazatelj da nikome nije u interesu umanjiti broj kockara u BiH iako to razara društvo.

Značajna sredstva za budžet BiH

“Ovi koji opravdavaju postojanje kladionice i daju argumente da one (kladionice) uplaćuju značajna sredstva u budžete, da vide suze jedne djevojčice čiji su se roditelji zbog toga razveli, svi milioni ne bi vrijedili ništa. Da ne kažem kad se ubije netko, a takvih svaki dan ima“, tvrdi Romić.

No tačne podatke o broju razvoda i samoubistava kao ni ostalih statistika u Bosni i Hercegovini kako napominje nema, kao ni broja patoloških kockara, iako bi takav registar morao postojati.

“U ovoj državi je sve nesređeno pa tako i ovo. Mi bi morali imati evidencije, a nemamo ih, poručio je Romić, koji već deset godina pomaže kockarima koji se žele izvući iz ponora.

“Na liječenje kockari dolaze kad su na samom dnu dna. Nisu to početnici u kockanju, obično oni imaju povijest od 10 ili 15 godina kockanja“, ističe Romić navodeći kako je to jedini put koji tada vide kao spas od svega.

No gledano u postocima kako to nije niti jedan posto od onih koji bi se trebali liječiti, s obzirom na to je u BiH po njegovoj procjeni oko 50 hiljada patoloških kockara.

“Na liječenju je kod mene trenutno 25 patoloških kockara, a kroz klub je prošlo 130 onih koji su sudjelovali u programu više od godinu dana, dok je 850 onih koji su došli, pitali i nikad se nisu vratili ili su sudjelovali svega dva do tri puta“, pojašnjava Romić.

Sve mlađi ulaze u svijet kocke

Dodatni problem vidi u činjenici da sve mlađa populacija “omađijana” svjetlima igara za sreću kreće na put propasti zaluđeno mogućim velikim novčanim iznosima na brzaka i bez uloženog rada.

“Prve korake naprave već u sedmom razredu osnovne škole muškarci, a djevojke nešto kasnije, uglavnom u srednjoj školi“, tvrdi Romić. No ističe da u ralje poroka padaju prije nego postaju svjesni toga oni i njihova okolina.

U svijet kocke kako kaže ulaze iz različitih razloga, među kojima je znatiželja, želja za brzim novcem bez umaranja, ali motiv za kockanje najvećem broju je činjenica da nemaju posla.

Od brojnih metoda BiH nema ni jednu

Ovo je problem današnjice našega društva i metoda za rješavanje je jako puno koje se trebaju sistemski riješiti ali ih u BiH, kaže Romić nažalost nema.

“To je čitav kompleks mjera šire zajednice, ali najvažnija je porodica, jer kad se izgradi osobu uravnoteženu, sa pravilnim odnosom prema životu, prema drugome, prema novcu, prema porocima i tako dalje, to je najbolja prevencija“, pojašnjava Romić.

Kažnjavanje, kako tvrdi on, je metoda najopasnija jer smatra da smo mi podneblje u kojem ono što se brani – narod sve više interesuje.

“Potrebno je mnogo toga, od jasnih zakona i dosljednog provođenja zakona do prevencije u smislu pravilnog informiranja. Ne plašenja, nego pravilnog informiranja o tome što to ustvari znači, do upravljanja tim kampanjama koje su na svakom mediju prisutne i reklamiranja kladionica, kockarnica, lutrija i tako dalje, do isticanja nekakvih negativnih primjera kojih ima bezbroj. Među njima su sve češća i samoubistva“, zaključio je Romić podsjetivši da su zbog kockanja stravične katastrofe na svakom koraku pred očima javnosti o kojima se govori. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: