U BiH najavljene nove padavine, u gradovima uskoro prvi snijeg

HomeVijestiBiH

U BiH najavljene nove padavine, u gradovima uskoro prvi snijeg

Bjelašnica: Radovi u završnoj fazi, uskoro montiranje korpi četverosjeda

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je dvosedmičnu vremensku prognozu za područje Bosne i Hercegovine, najavljujući kako u narednom periodu možemo očekivati kišne i snježne padavine.

Iako su količine padavina u novembru na prostoru Bosne i Heregovine bile znatno iznad prosjeka, i u prognozama za prvu sedmicu decembra ne očekuje se stabilizacija vremenskih prilika.

Pored kiše koja će povremeno biti i izraženija na području Hercegovine u Bosni je izvjestan i snijeg. Snijeg je moguć kako na planinama tako i u nižim područjima. Temperature zraka bit će znatno niže u odnosu na temperature za dane vikenda. U većem dijelu Bosne naručito u jutarnjim satima

temperature zraka ispod 0 stepeni. Puhat će vjetar umjeren na momente i jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u naredna dva dana varirat će od -5°C do 0°C u Bosni, na jugu zemlje do 4 stepena. Najviše dnevne temperature između 1 i 7 u Bosni do 10 stepeni u Hercegovini.

U drugom dijelu sedmice usljed jačanja južnog strujanja zraka izvjestan je porast temeprature zraka. Maksimalne temperature između 7 i 13 stepeni.

U periodu od 6. decembra do kraja prognoznog perioda prema trenutnim prognoznim modelima očekuju se i dalje nestabilne vremenske prilike. Preovladavat će pretežno oblačno s kišom i snijegom u Bosni i pljuskovima u Hercegovini.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -1 stepen i -7 stepeni u Bosni, do 4 stepeni celzija u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -1 i 5 stepeni u Bosni do 8 u Hercegovini.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: