U BiH otvoren prvi objekat koji zapošljava mlade sa invaliditetom

HomeVijestiBiH

U BiH otvoren prvi objekat koji zapošljava mlade sa invaliditetom

Ado je pravio pite na M-17, a danas je glavni kuhar na Pelješcu: U cugu se radi 70 dana

Kakanj je postao prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je otvorio Klub prijatelja, mjesto koje zapošljava mlade osobe sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom su na društvenoj margini, prepuštene same sebi porodicama koje se snalaze kako umiju i znaju. Mladi sa invaliditetom skoro da uopće ne dobivaju priliku za rad, no sada se takvo što promijenilo u jednom bh. gradu.

Zahvaljujući Fondaciji “Muharem Berbić” sinoć je u Kaknju otvoren Klub prijatelja u sklopu kojeg djeluje i kafić a čiji uposlenici su osobe sa invaliditetom i njihovi asistenti.

Važnost inkluzije i otvarnja radnih mjesta za osobe sa invaliditetom je u BIH prepoznao grad Kakanj i gradonačelnik Mirnes Bajtarević koji su spomenutoj fondaciji ustupili prostor u nadi da će biti primjer i drugim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini.

Osim kafića u skopu Kluba prijatelja, koji se nalazi na adresi Rudarska 1, je i multifunkcionalna sala koja će biti korištena za radionice iz oblasti drvoprerade i šivenja kao i edukacije za radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom.

Muharem Berbić je bio medicinski tehničar koji je u toku agresije dao svoj život spašavajući svoje sugrađane i borce na linijama odbrane BIH. Dobitnik je Zlatnog ljiljana.

Fondaciju je osnovala njegova porodica Zijada, Zijad i Selma Berbić. Vođeni primjerom voljenog supruga, oca i svekra oni su nastavili njegovati uspomenu na rahmetli Muharema čineći dobro i pomažući drugima kroz rad fondacije. Posebno su fokusirani na mlade, na osjetljive kategorije bh. društva kao što su djeca bez roditelja, talentovani mladi iz porodica slabijeg imovinskog stanja i mladih sa invaliditetom koje stipendiraju i pomažu u toku obrazovanja da bi im olakšali život i obrazovanje.

Ovo je još samo jedan od dokaza da BIH ima one koji je istinski vole i koji svojim djelovanjem u društvu i zajednici misle na druge i pokušavaju ovu zemlju učiniti boljom.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0