U BiH postavljen prvi znak “medvjed na cesti – vozači, oprez”

HomeVijestiBiH

U BiH postavljen prvi znak “medvjed na cesti – vozači, oprez”

Salkić: Novi lijek šansa za izlječenje oboljelih od hepatitisa C u BiH

Nakon zabilježena dva smrtna ishoda stradanja mečića u saobraćaju, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnoj cesti Bihać – Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi saobraćajni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i Bosni i Hercegovini uopšte.

Pokretanje ove inicijative prema JP Ceste FBiH inicirala je Lovačka organizacija iz Bihaća. Nakon provedene analize stručne službe JP Ceste FBiH i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije, tj. znaka upozorenja “medvjed na cesti”, donesena je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, a koja se koristi na cestama u FBiH.

Tako je sobraćajni znak: “medvjed na cesti – vozači, oprez!” uvršten na listu zvaničnih sobraćajnih znakova. JP Ceste FBiH je postavljanje ovog saobraćajnog znaka izvelo u kratkom roku.

“Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u našoj državi”, izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik Skupštine Lovačke organizacije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0