instant fap

U BiH potvrđeni slučajevi zaraze kod građana koji su se vratili s mora

U BiH potvrđeni slučajevi zaraze kod građana koji su se vratili s mora

U Bosni i Hercegovini već su potvrđeni slučajevi zaraze SARS-CoV-2 virusom kod građana koji su se vratili s ljetovanja. 

Međutim, još se ne zna o kojim sojevima je riječ, ali kad se zarazi neko ko je vakcinisan ili neko ko je ranije prebolio COVID, velika vjerovatnoća je da se radi o novim varijantama korone, objašnjavaju epidemiolozi.

Upozoravaju da svi koji se iz inozemska vrate u BiH treba da prate svoje zdravstveno stanje i izbjegavaju masovnija okupljanja.

“Tako će, u slučaju da su zaraženi, biti spriječeno veće širenje virusa. Ako delta soj još nije stigao kod nas, sigurno će se i to desiti, s obzirom na učestalija putovanja u ovom periodu”, naglašava za Srpskainfoepidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS, dr Jela Aćimović.

Preporuke

Prema njenim riječima, u Banjoj Luci je COVID potvrđen kod osobe koja je došla iz Turske.

“Imali smo slučaj zaraze kod osobe koja je bila vakcinisana jednom dozom, te kod mlađe osobe koja je kompletno vakcinisana, a koja je došla iz Srbije i koja je dva-tri dana imala samo blaže simptome. Oni koji se vraćaju s ljetovanja, po povratku u RS trebalo bi da se 15-ak dana manje kreću i izbjegavaju neka masovnija druženja”, objašnjava dr Aćimović.

Oni koji se spremaju na ljetovanje treba da se raspitaju kakva je epidemiološka situacija tamo gdje idu, te da se ponaša u skladu

KOMENTARI