U BiH prijavljena 781 reakcija na vakcinu nakon što je dato više od 2,2 miliona doza

HomeVijestiBiH

U BiH prijavljena 781 reakcija na vakcinu nakon što je dato više od 2,2 miliona doza

Suze i bijes građana zbog smrti dr. Azre Spahić: “Bila je budućnost, a ubio ju je pijani vozač!”

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je od 1. januara do 8. decembra 2021. godine zaprimila ukupno 781 prijavu na reakcije nakon vakcinacije protiv koronavirusa.

Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini s obje doze je vakcinisano više od 721.000 osoba, dok je prvu dozu primilo 1,5 milion stanovnika. Procentualno, vakcinisano je više od 22 posto populacije.

Najčešće prijavljene reakcije su povišena (318 slučajeva), bol u ekstremitetima (162), malaksalost (142), glavobolja (134), bol na mjestu primjene vaccine (132), bol u mišićima (126), slabost (81), bol u zglobovima (77) i drhtavica (59).

Prema podacima Agencije za lijekove BiH, 34 prijave nisu imale minimum kriterija za podnošenje validne prijave neželjenog djelovanja lijeka, tj. nepotpune prijave sa nedostajućim osnovnim podacima te nisu ni uzete u dalju evaluaciju.

Četiri (4) prijave vezane za vakcinu Comirnaty – Pfizer/BioNTech odnosile su se na prijave reakcija za primljenu prvu i drugu dozu, te su izvještavane u WHO-UMC bazu, za obje doze pod jednim identifikacionim brojem iz BiH.

Procijenjene su 743 prijave o sumnjama na neželjene reakcije vakcina (ADR) nakon vakcinacije protiv covid-19 u Bosni i Hercegovini, a većina prijava uključivala je više reakcija.

Najviše, 710 prijava ili 95,6% prijava, klasificirano je kao “non serious” ili “nije ozbiljno”, dok su kao “serious” ili “ozbiljno” klasificirane 33 prijave (4,4%).

Iz Agencije za lijekove je rečeno da do sada zaprimljene i analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitivan profil koristi i rizika vakcina protiv covid-19 koje su dostupne u Bosni i Hercegovini te u velikoj mjeri potvrđuje njihov poznati profil reakcija na vakcinu.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH raspolaže podatkom da je do 7. decembra u BiH uvezeno 3.480.260 doza vakcina, a u obzir treba uzeti da se jedan dio stanovnika imunizirao u Srbiji i Hrvatskoj. U fotogaleriji pogledajte detaljniju analizu o prijavljenim nuspojavama svih dostupnih vakcina u našoj zemlji.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: