U BiH prošle godine ukradeno 775 vozila, lopovima najdraži Golf, Audi i BMW

HomeVijestiBiH

U BiH prošle godine ukradeno 775 vozila, lopovima najdraži Golf, Audi i BMW

Na putu Prijedor-Sanski Most: Policija ih zaustavila u ukradenom golfu

Broj teških krađa automobila, novih i skupocjenih ili onih starijih, prošle godine je smanjen u Bosni i Hercegovini. Prema podacima prikupljenim iz kantonalnih MUP-ova, saznajemo da je 2017. u našoj zemlji ukradeno 775 vozila, a kradljivci su, kao i ranije, preferirali Volkswagenove modele.

Najviše vozila ukradeno je u Kantonu Sarajevo, njih 431, od čega su 103 automobila pronađena i vraćena vlasnicima. S obzirom na to da je KS već tradicionalno na vrhu liste po krađama automobila, ne čudi činjenica da se u KS 2017. desilo 87 krađa više nego u svim ostalim kantonima i manjem bh. entitetu zajedno.

U KS 36 VOZILA PRONAŠLI VLASNICI

Ipak, iz MUP-a KS govore nam kako je broj otuđenih vozila u 2017. smanjen za 123 vozila ili 22,2 posto u odnosu na 2016. godinu.

“Uprava MUP-a KS vratila je vlasnicima 36 motornih vozila, MUPRS deset vozila te drugi MUP-ovi 18 vozila, dok su 36 vozila pronašli sami vlasnici. Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u izvršenju otuđenja vozila na području KS, nadležnom tužilaštvu dostavljeni su izvještaji protiv 48 osoba, što je za 14 više u odnosu na 2016. godinu”, odgovorili su nam iz MUP-a KS.

Lopovi su u KS, kao i drugim kantonima, najviše krali automobile modela i marki Golf, Audi, Škoda, BMW i Passat.

“Najviše su krali skupocjena vozila”, kazao nam je Izet Šarić, glasnogovornik MUP-a Tuzlanskog kantona, gdje se prošle godine desilo 56 krađa automobila, što je manje za 43 posto u odnosu na 2016. godinu.

MUP Zeničko-dobojskog kantona registrovao je prošle godine 63 teške krađe automobila, od kojih je samo u jednoj poznat počinilac.

“Krađe su se uglavnom dešavale u noćnim i ranim jutarnjim satima. Naši policajci su tokom godine uspjeli pronaći i vratiti vlasniku 21 ukradeni automobil”, rekla nam je glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić.

U Srednjobosanskom kantonu se 2017. desilo 58 krađa automobila, od kojih je 20 rasvijetljeno. Najviše krađa bilo je u Travniku, Vitezu i Bugojnu.

“Radi se uglavnom o krađama starijih modela vozila koja najčešće budu vraćena vlasnicima. Značajno je da se prošle godine broj krađa automobila gotovo prepolovio u SBK”, ističe Hasan Hodžić, zamjenik glasnogovornika MUP-a SBK.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona saznajemo kako se 2017. u HNK desilo skoro tri puta manje krađa automobila nego 2016. godine. Naime, prošle godine ukradeno je 35 automobila u HNK, a 2016. taj broj je iznosio 103.

Mostarska policija je u martu 2017. uhapsila serijskog kradljivca vozila iz Širokog Brijega 48-godišnjeg Zdenka Galića koji je na području HNK počinio više krađa automobila.

MUP Unsko-sanskog kantona zabilježio je pet krađa utomobila prošle godine, dok ih se 2016. desilo devet. Saznajemo kako su ukradena dva vozila Volkswagen te po jedan Audi, Opel i Renault.

Jedno vozilo marke Toyota ukradeno je 2017. u Bosansko-podrinjskom kantonu. Ovaj automobil je pronađen i vraćen vlasniku, a policijski službenici Uprave policije SBK poduzimaju sve mjere i radnje u cilju otkrivanja kradljivca.

Jedan automobil ukraden je i u Posavskom kantonu, dok su se dvije krađe automobila desile u Zapadnohercegovačkom kantonu.

U RS-U UKRADENA 123 VOZILA

Tokom 2017. na području Republike Srpske evidentirana su 123 krivična djela koja se odnose na otuđenje motornog vozila, od kojih je 58 rasvijetljeno.

“Pronašli smo i vlasnicima vratili 105 vozila, 97 otuđenih u toku 2017. te osam otuđenih prethodnih godina. Najviše krađa automobila bilo je u mjesecu martu, i to 22, dok u oktobru nije registrovano nijedno takvo djelo”, kazali su nam iz MUP-a RS.

Kanton 10 je jedini kanton u kojem se 2017. nije desila nijedna krađa vozila.

“Krađe se kod nas rijetko dešavaju. Proteklih godina dešavala se možda jedna godišnje”, kazali su nam iz MUP-a Kantona 10.

Podsjećamo, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prošle godine je razbila automafiju u okviru akcije “Volan”. U ovoj akciji uhapšeno je šest osoba, uglavnom iz Istočnog Sarajeva, koje su od 2010. do 2017. krale skupocjene automobile u Sarajevu, Tuzli i u RS-u. Te osobe su navodno bile obučene da za manje od minutu ukradu automobil vrijedan više od 100.000 KM.

Iako ih je prošle godine bilo manje nego 2016. godine, krađe automobila nastavljene su i u 2018. Tako je u Mostaru početkom februara ukraden automobil u vlasništvu Federalnog ministarstva finansija, na području Zavidovića desile su se tri krađe automobila u januaru, u Zenici je ukradena Jetta, u Travniku Golf IV, u Istočnom Sarajevu Audi, u Bugojnu Nissan Patrol…Klix

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0