instant fap

U BiH živi 85 multimilionera, koji imaju bogatstvo od 9 milijardi dolara

U BiH živi 85 multimilionera, koji imaju bogatstvo od 9 milijardi dolara, navodi se u ovogodišnjem izvještaju kompanije “Velt eks” o najbogatijim ljudima svijeta, piše SRNA, a prenosi portal Nezavisnih

Na listi 45 zemalja iz Evrope prema multimilionerima, od bivših jugoslovenskih zemalja, najbolje je rangirana Hrvatska, koja je na 23. mjestu, te Srbija koja je 29. sa 90 multimilionera, čiji je bogatstvo procijenjeno na 11 milijardi dolara, dok je BiH na 30. poziciji.

Slovenija je na 34. mjestu, Makedonija na 42. poziciji. Crna Gora se nalazi na začelju – zauzima 43. mjesto i ima 21 multimilionera, čije ukupno bogatstvo iznosi dvije milijarde dolara.

Crna Gora u odnosu na prošlu godinu ima jednog multimilionera više, a ukupno bogatstvo crnogorskih ultrabogataša, prema izvještaju, smanjeno je 18,2 odsto.

U Hrvatskoj, prema izvještaju, ima 260 multimilionera, a njihovo ukupno bogatstvo iznosi 30 milijardi dolara.

U Sloveniji živi njih 70, koji imaju osam milijardi dolara.

Makedonija je na 42. poziciji sa 35 multimilionera čije bogatstvo iznosi 4 milijarde američkih dolara.

Na listi se isključivo nalaze osobe sa neto bogatstvom koje prelazi 30 miliona američkih dolara, nakon obračuna akcija u preduzećima, stambenih i investicionih jedinica, umjetničkih zbirki, aviona, gotovine i ostalih sredstava.

Najviše multimilionera ima u Njemačkoj – 15.770, a njihovo bogatstvo prelazi dva biliona dolara. Na drugom mjestu je Velika Britanija sa oko 10.500 multimilijardera, koji imaju 1,3 biliona dolara, dok je treća Švajcarska sa oko 5.600 ultrabogataša čije bogatstvo iznosi 655 milijardi dolara.

KOMENTARI