U Bosni i Hercegovini povećan trend ubijanja žena

HomeVijestiBiH

U Bosni i Hercegovini povećan trend ubijanja žena

Ubistvo žene nije porodična tragedija već femicid: 48% žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja

Danas je počela kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se i ove godine provodi širom Bosne i Hercegovine.

Organizacije civilnog društva, javne institucije i međunarodne organizacije obilježavaju datume između 25. novembra i 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, raznim aktivnostima koje imaju za cilj da se ukaže da nasilje prema ženama predstavlja kršenje ljudskih prava.

Ovogodišnja tema globalne Kampanje 16 Dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja se obilježava pod sloganom “Zaustavimo femicid”. Prema podacima koji su predstavljeni na današnjoj press konferenciji u organizaciji Fondacija Udružene žene u ovoj godini u Bosni i Hercegovini ubijeno je devet žena od strane njihovih partnera, sinova, komšija, a trend je da se broj ubistava žena iz godinu u godinu povećava.

Gorica Ivić iz Fondacije Udružene žene rekla je da je važno da Fondacija ne radi sama kada je ovaj problem u pitanju, već je važna saradnja sa institucijama kao što su Vlada RS, Dom zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ljiljana Đurić istakla je da je u Republici Srpskoj prijavljeno 838 slučajeva nasilja nad ženama, a iz Fondacije Udružene žene rekli su da je njihov SOS telefon za regiju Banjaluka imao 1065 poziva.

Većina žena u Evropskoj uniji koje zlostavljaju njihovi partneri ne zove policiju. Samo jedna od tri žene (33 %) koje su fizički ili seksualno zlostavljane obrate se policiji. Zvanični podaci o nasilju intimnih partnera zapravo prikrivaju koliko je ovaj oblik nasilja zaista raširen.

main image

Građani/ke Bosne i Hercegovine moraju znati da je nasilje u porodici krivično djelo, te da u slučaju izloženosti tom obliku nasilja, svoje pravo na zaštitu treba da potraže na sljedeće načine:

–    Prijavom nasilja policiji na broj 122

–    Pozivom na besplatane SOS telefone 1265 (za FBiH) i 1264 (za RS)

–    Obraćanjem Centru za socijalni rad u vašoj opštini, od čijih službenika/ica možete zatražiti smještaj za vas i vašu djecu u jednoj od sigurnih kuća gdje vam se može pružiti neophodna medicinska, socijalno-pravna, psihološka i druga pomoć, a gdje možete ostati do 3 mjeseca

–    Traženjem pomoći od nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava

IZLOŽBA U DOMU OMLADINE

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u prostorijama Doma omladine otvorena je izložba „Ruke stvaraju život bez nasilja“.

Iz Fondacije „Udružene žene Banjaluka“ naveli su da si izložbom u Domu omladine obuhvaćeni različiti radovi koji su nastali u okviru radno – okupacione terapije sa ženama i djecom, koji koriste posebnu mjeru podrške u Sigurnoj kući.

U ime Fondacije, Amela Bašić – Tomić, koordinatorica Sigurne kuće zahvalila je Gradu Banjaluci, Centru za socijalni rad i članovima drugih nevladinih organizacija što su dolaskom podržali izložbu u Domu omladine.

Zainteresovani sugrađani izložbu u Domu omladine mogu da posjete radnim danaima do 1. decembra, u periodu od 11.00 do 17.00 časova.

Istovremeno, u organizaciji Perpetum mobile – Instituta za razvoj mladih i zajednice povodom „Narandžastog dana“ u Domu omladine – održana je i konferencija o podizanju svijesti o borbi protiv nasilja.

main image

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sjećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. 

Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Ko su bile sestre Mirabel? Sestre Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede rođene su u Dominikanskoj republici. Pod imenom “Las Mariposas” (Leptiri) djelovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivi simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla. Zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokratiju i pravdu uhapšene su više puta zajedno sa svojim muževima. 25. novembra 1960. Minervu, Patriu i Mariu Teresu likvidirala je Trujillova tajna policija dok ih je Rufino de la Cruz vozio u posjetu zatvorenim muževima u Puerto Platu. Sve tri sestre su zadavljene, a tijela su pronađena polomljenih kostiju. Vijesti o njihovom ubistvu šokirale su i razbjesnile narod. Brutalna likvidacija sestara Mirabel bio je jedan od događaja koji je doprinio zamahu pokreta protiv Trujillovog režima. 30. maja 1961. na Trujilla je izvršen atentat, a nedugo zatim dolazi i do pada njegovog režima.

Sestre Mirabel postale su simbol nacionalnog i feminističkog otpora.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0