instant fap

U FBiH jučer na koronavirus testirano više od hiljadu uzoraka, četvero novozaraženih

U FBiH jučer na koronavirus testirano više od hiljadu uzoraka, četvero novozaraženih

U protekla 24 sata u FBiH su na koronavirus testirana 1.092 uzorka, od čega je četvero novozaraženih, kazao je na konferenciji za medije Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.Do sada su ukupno testirana 31.804 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 1.012 osoba. Trenutno je aktivnih 109 slučajeva, 866 osoba se oporavilo, od čega 18 u posljednja 24 sata. 

U bolnicama širom FBiH hospitalizirano je 25 pacijenata, a nijedan nije na respiratoru, odnosno u teškom stanju.

Najviše pozitivnih slučajeva koronavirusa potvrđeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (257), zatim u Zeničko-dobojskom kantonu (245) i Kantonu Sarajevo (115).

Peršić je rekao da su restriktivne mjere dovele do slabijeg širenja koronavirusa i da trebamo nastaviti odgovorno ponašanje u vidu nošenja maski i držanja fizičke distance.

On je objasnio i da lijepo vrijeme donosi olakšanje za respiratorne bolesnike što je posebno važno u periodu širenja respiratorne infekcije.

Letovi s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu bit će obustavljeni do 1. juna, do kada traje ranije donesena odluka. O daljnjem produženju odluke o zabrani aviosaobraćaja ili o njenom ukidanju odluku treba donijeti Vijeće ministara.

KOMENTARI