instant fap

U Hrvatsku ćemo i dalje moći ući s ličnom kartom?

U Hrvatsku ćemo i dalje moći ući s ličnom kartom?

Iako se posljednjih dana pisalo da će ulazak bh. građana u Hrvatsku biti otežan nakon ulaska naših susjeda u Evropsku uniju, Dnevni avaz saznaje da te tvrdnje nisu tačne. Naime, Hrvatska nema namjeru išta mijenjati u već godinama uhodanoj praksi ulaska građana BiH u Hrvatsku s ličnom kartom

– Jedini uvjet koji EU ima u ovakvim situacijama jeste da su lične karte kvalitetne i da se elektronski mogu očitavati. Bh. lične karte su urađene po najvećim evropskim standardima i ne postoji razlog da se u režimu protoka ljudi između dvije zemlje išta mijenja – saznaje Avaz iz pouzdanih izvora.

Zvaničnici Hrvatske, BiH i Evropske unije sastat će se polovinom narednog mjeseca kako bi otklonili sve nedoumice proistekle iz odluke da Hrvatska od 1. jula ove godine postaje dio EU.

– Na tom sastanku neće se samo definirati konačni odgovor na pitanje kako će građani dviju zemalja prelaziti granicu. To je minorno pitanje u poređenju s rješavanjem procedura izvoza i uvoza roba – kazao je visokopozicionirani izvor iz bh. vlasti.

 

KOMENTARI