instant fap

U Ilisu pronađene maske iz rimskog perioda

U iskopinama na brani Ilis pronađene dvije maske za koje se pretpostavlja da su iz rimskog perioda i da su pripadale putujućem pozorištu.

Predmeti iz rimskog perioda, nakon restauracije, biće izloženi u muzeju Mardin

U iskopinama na brani Ilis, koje vodi muzej Mardin, pronađene su dvije maske za koje se pretpostavlja da datiraju iz rimskog perioda.

Direktor Ureda za kulturu i turizam Mardina Davut Beliktay, u izjavi za novinare, rekao je da se radovi na iskopinama na Ilisu nastavljaju.

“Predmeti su iz rimskog perioda. Nakon restauracije, biće izloženi u muzeju Mardin. S obzirom da u tom periodu nije bilo pozorišta na ovom području, dolazila su putujuća pozorišta. Pretpostavljamo da su predmeti iz tog perioda, te da su ove maske korištene u putujućim pozorištima, i da datiraju iz 3. vijeka”, kazao je Beliktay.

On je izjavio da će restauriranje predmeta biti izvršeno u Mardinu, te da će radovi biti privedeni kraju u što kraćem vremenu.

“Ove maske su veoma rijetke u Turskoj. Pretpostavljamo da su pripadale putujućem pozorištu, a prve su i jedine u ovoj regiji. U Turskoj nema maski. Veoma je važno što ih nema puno kao ovih. U iskopinama na Ilisu pronašli smo stotine predmeta. Ove maske zauzimaju najvažnije i najvrednije mjesto među svim tim djelima”, rekao je Beliktay, koji je pojasnio kako je jedna maska bronzana, a druga željezna.

Direktor muzeja Mardin Nihat Erdogan je takođe rekao da u antičkom rimskom periodu u Mardinu nije postojalo pozorište, te da su ove maske dokaz da su u tu regiju dolazila putujuća pozorišta u rimskom periodu.

 

KOMENTARI